Odlomak

1 UVOD
Želimo li postići određene rezultate u vidu poboljšanja telesne muskulature i povećanja snage, moramo se prihvatiti treninga, tj. isplanirati vežbanje, regulisati vreme odmora i primeniti odgovarajući način ishrane.
Vidimo odma na početku, da su vežbanje, odmor i ishrana tri podjednako važna elementa za mišićnu hipertrofiju.Bilo koji od njih, sam za sebe ništa ne znači i nije garancija da ćemo postići primerene rezultate.Međutim ako se ti elementi ukonponuju i realizuju na ispravan način onda su rezultati osigurani, kako je to već mnogo puta pokazano u praksi.
Na mišićnu masu se može najviše uticati pravilnim trenažnim procesom.
Za uspešno realizovanje zacrtanog cilja mišićne hipertrofije potrebna su nam srestva za rad, a to su u ovom slučaju slobodni tegovi i sprave koje imaju zacrtanu putanju mišićnog kretanja.

Bodibilding je proces razvijanja mišića kroz kombinaciju treninga sa tegovima, vođenja računa o odmoru, kalorijama, masnoćama, vitaminima itd. Za uspehe u bodibildingu nije dovoljno samo trenirati, pa čak i ako to radite naporno i redovno, potrebno je podjednako vremena i pažnje posvetiti odmoru i ishrani. Svaki od ova tri faktora trebao bi da bude zastupljen u planu treninga. Kao sport, bodibilding se zove takmičarski bodibilding, a pobednike biraju sudije na osnovu fizičkog izgleda, definicije i veličine mišića i demonstracije samih učesnika gde oni poziraju prikazivajući svoje telo u najboljem izgledu. U takmičarskom bodibildingu, takmičari žele da razviju i održavaju estetski prijatan izgled, po standardima bodibildinga. Za njih su mnogo značajniji veličina i definicija mišića nego koliku oni kilažu mogu da podignu, a to je jedna od glavnih razlika između bodibildinga, disciplina snage i dizanja tegova.

1.1 ISTORIJA BODIBILDINGA
Nastajanje savremenog bodibilding-a vezuje se za ime Eugena Sandova (1867-1925). Sandov je razvio sistem vežbanja sa tegovima u kome najveću pažnju obraća na proporcionalan razvoj tela. Autor je, I dela Građenje tela koje je štampano u Londonu 1930.godine. Nakon priprema koje su trajale tri godine, tokom kojih su održavana lokalna takmičenja, Sandov je organizovao veliko takmičenje u Londonu 14.septerabra 1901. godine. To je prvo zvanično takmičenje u bodibilding-u. Održano je pred 15.000 gledaoca u Royal Albert Hollu, građevini napravljenoj u spomen na muža Kraljice Viktorije.

Međunarodna federacija bodibildera (IFBB) je osnovana 1946.godine. Osnovali su je Ben i Joe Welder.Međunarodnom federacijom bodibildera rukovodi predsednik.U rukovođenju IFBB-om još učestvuju, zvršni pomoćnik predsednika, izvršni direktor, generalni sekretar i podpredsednici. Međunarodna federacija bodibildera ima sledeće komitete: Sudijski komitet, tehnički komitet i komitet za žene. Takođe postoji medicinska i doping komisija, kao i odeljenje za profesionalce.IFBB organizuje takmičenja za amatere i profesionalce. Najpoznatija takmičenja su Mr. America (od 1949. godine), Mr. Universe (od 1959. godine) i Mr. Olympia (od 1965. godine).

Međunarodna federacija bodibildera (IFBB) organizuje takmičenja po pravilima za amatere i za profesionaice. Amateri se takmiče u različitim kategorijama u zavisnoti od pola, telesne mase i starosti takmičara. U bodibildingu takmičari oba pola se takmiče u juniorskoj konkurenciji do 21 godine. Veterani se takmiče u dve starosne kategorije (kategorija od 40 do 49 godina, i kategorija preko 50 godina starosti) dok se veteranke takmiče u jednoj kategoriji (od 35 godina). Parovi se takmiče, bez obzira na starost takmičara, u jednoj težinskoj kategoriji.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese