Odlomak

Fiziologija srca

Uvod

U sklopu cirkulatornog aparata, srce je jedina motorna snaga koja pokreće krv. Svi drugi faktori su u pogledu ove funkcije od relativno malog značaja. Za razliku od drugih organa, srce se nalazi u neprestanoj ritmičkoj aktivnosti te izuzevši relativno kratke dijastoličke faze, nema mogućnosti da se odmara. Srce je šuplji
mišić,veličine stisnute šake. Zauzima veći dio prsnog koša, odnosno smješteno je iza pluća,iza i nešto ulijevo od grudne kosti. Izvana ga štiti vanjska opna, koja se naziva srčana kesa ili pericardium. Po svom položaju je asimetrično,a omjer njegove težine lijevo i desno od medijalne ravnine iznosi oko 5:4. Srce odrasle osobe dužine je oko 12 cm, širine 8 – 9 cm, i debljine u najširem djelu 6 cm.

Građa srca
Srce ( lat. cor ) se nalazi u srčanoj kesi, koja se još naziva pericardium ( slika br. 1). Pericardium sa spoljašnje strane omotava srce i ima ulogu da ga tako štiti od raznih unutrašnjih i spoljašnjih uticaja. Sastoji se od 2 dijela : visceralni perikard ( unutrašnji ) i parijetalni perikard ( spoljašnji ). Između ova 2 dijela nalazi se perikardna šupljina koja je ispunjena malom količinom tečnosti, koja omogućava da slojevi perikarda bez trenja klize jedan preko drugog za vrijeme srčane aktivnosti. Uloga perikarda se ogleda u sledećem : obezbjeđuje da se srce uvijek nalazi u stabilnoj poziciji, spriječava naglo širenje komora kod napora i opterećenja, spriječava veće punjenje srčanih pretkomora za vrijeme istole komora, spriječava i ograničava širenje infekcija sa pluća i plućne maramice na srce.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Biologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari