Odlomak

Sve mahunarke se mogu koristiti u ishrani ljudi kao zeleno, mlado ili suvo, zrelo zrno, a većina i kao mlada mahuna. Šta se koristi u ishrani zavisi od sorte i retke su sorte kod kojih može da se koristi sve.
Grašak se u ishrani koristi najčešće kao mlado zrno, a ređe kao mlada mahuna (šećerac) ili zrelo zrno. Grašak sadrži veliku količinu šećera, belančevina i vitamina. Grašak i boranija se gaje na velikim površinama i predstavljaju osnov prerađivačke industrije. Grašak i boranija su vrste kratke vegetacije te posle njih se može gajiti drugi usev postrno, a i sami se mogu gajiti kao drugi usev. Kod grašaka i boranije se na korenu nalaze kvržice azotofiksatora. Nakon žetve ostaje značajna količina žetvenih. Ostataka koje se zaoravaju, zato ove dve povrtarske vrste zauzimaju posebno mesto u plodoredu. Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Postoji mnogo vrsta boranije, a neke od poznatijih su: tiber, nerina, lodi, fruidor, šumadinka, zlatna olovka, unidor, kineska boranija, italijanska boranija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese