Odlomak

U V O D

Humus (lat. Humus – zemlja crnica) je plodno tlo koje se nalazi na povrsini zemljine kore, male debljine, obicno nekoliko centimetara. Sastoji se od mesavine organskih mineralnih materija sa prisustvom bakterija. Humus nastaje u procesu raspadanja izumrlih biljnih i zivotinjskih ostataka i ima veliki znacaj za plodnost zemljista.

 

 

 

HUMUS ZNACAJ HUMUSA
Humus veze delove gline i praha u vece strukturne agregate pri cemu se poboljsava vodopropustljivost i zracnost glinastog tla. Humus moze vezati 5-10 puta vise vode nego minerali gline i na taj nacin povecava kapacitet upijanja tla. Ta je osobina humusa vazna kod svih vrsta tla a poseban znacaj  ima u peskovitom tlu. Humusne materije imaju veliku sposobnost vezivanja hranljivih materija u obliku koji je pristupacan biljkama.
. Sa povecanjem dubine profila zemljista smanjuje se sadrzaj humusa. Organska materija koju dodajemo zemljistu u obliku organskog gnojiva reaguje sa jedinjenjima koji se u tlu vec nalaze, pri toj reakciji nastaju humusne materije –  veliki molekuli organske materije sa specificnim osobinama. Smesa koja se sastoji od 80 – 90% humusnih materija i 10-20% manjih nusproizvoda nastalih razgradnjom organske materije naziva se Humus.

Zasto djubriti organskim djubrivima

Od organskih đubriva najstarije i najčešće korišćeno đubrivo je stajnjak.Pored obezbeđenja hraniva stajnjak popravlja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta.Unošenjem stajnjaka popravlja se struktura zemljišta pa se takvo zemljište lakše obrađuje, biljke se brže ukorenjuju, zemljište se obogaćuje humusnim materijama. Ukoliko se stajnjak periodično ne unosi u zemljište ono trajno osiromašuje u humusu što dovodi do opadanja plodnosti zemljišta, a to se nikako ne može nadomestiti primenom mineralnih đubriva.

Iz napred navedenog možemo zaključiti da se uloga koju stajnjak ima u snabdevanju zemljišta potrebnim hranljivim sastojcima može zameniti pogodnim mineralnim đubrivima, ali uloga koju stajnjak ima za popravljanje osobina zemljišta se ne može zameniti upotrebom mineralnih đubriva. Samo kombinovanom upotrebom mineralnih i organskih đubriva možete ostvariti visoke, stabilne prinose uz istovremeno očuvanje plodnosti zemljišta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari