Odlomak

Porodica je nezamenljiva sredina u kojoj se čovek formira kao ličnost, u kojoj živi zadovoljavajući neke od svojih najbitnijih potreba koje samo u porodici i mogu da se zadovolje. Porodica je takva društvena zajednica za kojom svaki pojedinac oseća potrebu, jer su ciljevi koji se u njoj ostvaruju temelji celokupnog čovekovog života i zbog toga je ona najsvestranija i najjedinstvenija skupina od vitalnog značaja za svakog člana društvene zajednice.
Porodica je u današnje vreme suočena sa brojnim teškoćama i problemima kako bi se održala i ispunila pretpostavljene funkcije i očekivanu ulogu. Promene koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva ostavljaju značajne posledice na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu.
Brak je zakonski i društveno uređena zajednica, obično između jednog muškarca i jedne žene, koja je regulisana zakonima, pravilima, običajima, verovanjima i stavovima koji propisuju prava i obaveze partnera i njihov zajednički status prema deci, ukoliko ih bračni partneri imaju. Kaže se kaže je brak obično zajednica između jednog muškarca i jedne žene, jer su u nekim državama doneti zakoni koji legalizuju brakove između osoba istog pola.
Neretko, u porodicama i braku prisutna su i dela kojima se ugrožavaju pomenuta društveno pravna dobra.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Krivično pravo *
  • Školska godina: *
  • Seminarski radovi, Skripte, Pravo
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za poslovne studije   Beograd

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese