Odlomak

1. Pojam transporta

Pod transportom u užem smislu se podrazumeva prevoz stvari sa jednog mesta na drugo.
Pod transportom u širem smislu se podrazumevaju sve aktivnosti neophodne za obavljanje prevoza i drugih prevoznih radnji, cuvanje i obezbedjenje stvari i dokumentacije tokom transportnog procesa.
Transport se može posmatrati kao:

  • ulazni transport,
  • unutrašnji transport,
  • izlazni transport.

Ulazni transport se odnosi na transport materijala proizvodenih unutar kompanije i transport materijala nabavljenih iz spoljašnjih izvora. Transport materijala proizvedenih unutar kompanije se obavlja unutrašnjim transportom, a transport materijala nabavljenih iz spoljašnjih izvora se obavlja spoljašnjim transportom.
Transport poluproizvoda se uvek obavlja unutrašnjim transportom sledom pogon – unutrašnje skladište – pogon – izlazno skladište.
Izlazni transport se odnosi na transport proizvoda, koji se može obaviti delimicno unutrašnjim, a delimicno spoljašnjim trasnportom.

 

 

 

1.2. Funkcije i efekti transporta
Transportom se obavlja prevoz, pretovar, utovar, istovar i cuvanje materijala, poluproizvoda i proizvoda u toku navedenih radnji.
Veza transporta i skladištenja je direktna. Skladištenje je efikasnije ukoliko se:

  • objedine isporuke,
  • adekvatno koristi prostor u prevoznom sredstvu,
  • odaberu adekvatne rute.

Objedinjavanjem isporuka smanjuje se potrebna kolicina rada i vremena isporuke za veci broj proizvoda. Nema potrebe za ponavljanjem operacija isporuke.
Transport oslobada skladišni prostor od proizvoda koji se cuvaju do momenta potrošnje i podiže frekvenciju zaliha. Koliko se efikasno proizvodi prevezu i sacuvaju tokom prevoza, toliko zalihe bivaju blagovremeno popunjene.
Prevremen transport dovodi do vece kolicine materijala na zalihi, koji „ceka” na proizvodnju ili do vece kolicine zaliha proizvoda na prodajnom mestu. Ma koliko prevremeno, nikada ne može da dovede do rasta troškova zaliha, koliko može nabavka, cije vreme ni kolicina nisu optimalni.
Zakasneli transport, i pored efikasno obavljene funkcije snabdevanja, može dovesti do zastoja u proizvodnji ili prodaji. MRP koncept upravljanja proizvodnjom i zalihama predvida sigurnosni nivo zaliha, kojim eliminiše moguci negativan uticaj transporta na proizvodnju ili prodaju.
Transport doprinosi zadovoljstvu potrošaca, ponudom pravih proizvoda na pravom mestu, tj. mestu na kojem potrošac ocekuje proizvod u traženoj kolicini i obecanim performansama.

 

 

 

1.3. Uslovi za obavljanje transporta
Za obavljanje transportnih aktivnosti neophodno je postojanje:

  • transportnih sredstava,
  • transportne infrastrukture,
  • opreme za manipulaciju u transportu,
  • obucenih kadrova.

Transport dobija podršku od skladišne infrastrukture. Adekvatan skladišni prostor je opremljen skladišnom opremom i opremom za manipulaciju.
Skladišta prate parking prostori za unutrašnja i spoljna trasnportna sredstva i prostorom namenjenom higijensko zdravstvenoj brizi vozaca. Na njima se obavlja popravka, pregled i opskrba vozila gorivom i preventivna higijensko-zdravstvena zaštita nosioca/izvršioca transportnih aktivnosti.
Oprema za manipulaciju može biti rucna, mehanizovana ili automatska. Rucna oprema su obicno kolica na vucu ili guranje. Mehanizovanu opremu cine viljuškari, kranovi, kranovi-kašikari za rasutu robu i si. Automatizovana oprema je specijalizovana u vidu integrisanih dizalica cele prikolice sa teretom na sve tri strane.
Obuceni kadrovi su potrebni u oblasti upravljanja, rukovodenja i izvršenja. Narocito se od vozaca ocekuje da budu sposobni i spremni za rukovanje proizvodima i dokumentacijom u transportu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese