studenti
Mesto za uspešne studente

Metodika fizike 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U svom seminarskom radu , pre svega, biće istaknut značaj medotike fizike u nastavnom procesu.
Govorićemo o ulozi učeničkih pretkoncepcija u učenju i poučavanju koja se zasniva na konceptima. Koncepti su kognitivni entiteti, orudje svesnog uma. Svaki je koncept ljudska kreacija, način organizovanja sveta. Nabrojićemo neke ilustrativne primere učeničkih pretkoncepcija i konstrukcija.
Veliki značaj se pridaje uticaju Jeana Piageta na novije ideje o učenju i poučavanju fizike,kao i Piagetova teorija kognitivnog razvoja . Kada bismo morali odabrati razvojnog psihologa čije su ideje inspiriralebrojne druge znanstvenike te revolucionalizirale područje razvojne psihologije, Jean Piaget je ime koje bi se zasigurno spomenulo.
Piaget je vrlo rano pokazao zanimanje za područje istraživanja prirodnog svijeta, a njegov prvi znanstveni rad koji je objavio u dobi od 11 godina bio je opis albino vrapca kojeg je promatrao u parku rodne Švicarske.Iako biolog i zoolog po zanimanju, Piageta je zanimao studij psihologije čemu je znatno doprinijelo iskustvo koje je stekao kao pomagač Alfredu Binetu i Theodoreu Simonu za vrijeme njihovog rada na razvijanju upitnika za predviĎanje dječjeg uspjeha u školi. Za Piageta su ova istraživanja bila inspirativna jer je primijetio kvalitativne razlike unutar odgovora djece različite dobi. Uslijed tog iskustva, Piaget je započeo postavljati pitanje o strukturi i funkcijama dječjeg znanja pri čemu su brojna pitanja bila poprilično filozofski orijentirana. Zbog tvrdokorne struje biheviorizma koji je u to vrijeme vladao prostorima SAD-a te teško shvatljive terminologije unutar Piagetovih znanstvenih radova, djela su mu prihvaćena tek 1960-ih godina nakon čega su uslijedile brojne replikacije istraživanja kao i prihvaćanje ideja u području obrazovanja (Vasta, Haith i Miller, 2005).
Iako su Piagetova istraživanja pretrpjela brojne kritike, ideja o četiri stupnja razvojaostaje i danas jedan od važnih putokaza u istraživanju dječjeg kognitivnog razvoja. Predoperacijsko razdoblje predstavlja posebno zanimljiv stupanj razvoja unutar kojeg su dosezi mogućnosti dječje misli s jedne strane zadivljujući, ali istovremeno i ispunjeni brojnim logičkim pogreškama u razmišljanju. Unutar ovog rada razmotrit će se osnovni pojmovi i ideje predoperacijskog razdoblja unutar teorije Jeana Piageta.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.