Odlomak

 

1. UVOD
Mathcad je sofverski paket koji je dokazao da ima širok opseg primenljivosti na računske probleme u inženjerstvu. Ovaj dodatak sadrži osnovne informacije i uputstva za rad u Mathcad-u i trebalo bi da omogući razumevanje Mathcad – fajlova sa rešenjima primera iz materijala. Deo njegovog sadržaja je preuzet iz vrlo informativnog i instruktivnog tutorijala ciji je autor prof. Radovan Omorjan.
Javaskript je skriptni programski jezik koji se prvenstveno koristi za definisanje funkcionalnosti veb stranica na klijentskoj strani. Dinamičan, slabo tipiziran jezik, sa skromnom podrškom za objektno orijentisano programiranje, on zapravo predstavlja implementaciju standarda Ekmaskript.
Iako je prvobitna ideja bila da Javaskript liči na Javu, on ne sadrži nijedan ključni element Jave osim onih koje su oba nasledili iz C-a. Jezik je najpoznatiji po programiranju klijentske funkcionalnosti veb stranica, ali se može koristiti i kao skriptni jezik za pristup objektima u drugim aplikacijama.
Jezik se prvo zvao „ Lajvskript“ (engl. LiveScript), ali je ime promenjeno u Javaskripta, zbog marketinškog dogovora između Netskejpa i Sana. Ključni elementi dizajna Javaskripta su nasleđeni iz programskog jezika Self.
2. Određeni i neodređeni integrali
Integral je jedan od najvažnijih pojmova matematičke analize. Postoji više vrsta integrala, među kojima su najpoznatiji neodređeni, određeni, Stiltjesov i drugi.
Neodređeni integral se uvodi kao funkcija u izvesnom smislu inverzna diferenciranju, odnosno kao skup svih primitivnih funkcija za funkciju koja se integrali. Određeni (ili Rimanov) integral se uvodi pomođu tzv. integralnih suma. Iako je proučavanje ovih integrala u početku teklo nezavisno, čuvena je formula koja uspostavlja vezu između njih – Njutn-Lajbnicova formula.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese