Odlomak

Organizovani kriminal predstavlja vršenje krivičnih dela od strane zločinačkog udruženja radi ostavrenja profita ili moći uz upotrebu nasilja ili korišćenjem posebnog položaja u društvu, kroz uključenje u legalne ekonomske, političke i druge aktivnosti sa unapred izgrađenim sistemom zaštite od gonjenja.
Pink Panteri (Pink Panthers) je ime koje je Interpol dodelio međunarodnoj kriminalnoj grupi koja se bavi krađom nakita. Ime je dobila po istoimenom filmu Pink Panter, i odgovorna je za neke od najsmelijih i najglamuroznijih pljački u istoriji, zbog čega neki kriminolozi članove ove grupe nazivaju i umetnicima.
Kako se oni smatraju međunarodnom kriminalnom grupom, a to je kriminal kriminalnih organizacija ili grupa koja deluje na prostoru više država ili se posledice njihove aktivnosti odražavaju u više država.
Međunarodnom kriminalom smatraju se delikti kojima se čine povrede međunarodnog prava, običajnog i ugovornog, koji povlače odgovornost za učinioca.
Prema Interpolu, grupu čini nekoliko stotina članova, većina njih iz Srbije. Ipak, drugi izvori navode da je grupa sačinjena od najmanje 60 članova od kojih je polovina iz Crne Gore. Nekoliko članova grupe su i bivši vojnici sa nasilnom prošlošću. Govore više različitih jezika i poseduju pasoše sa lažnim podacima.
Grupa je prvi put privukla pažnju javnosti 1993. godine kada je izvršila pljačku dijamanata u vrednosti od 500.000 funti u oblasti Mejfer u centru Londona. Lopovi su sakrili dijamante u kutijici sa kremom za lice, tako oponašajući scenu iz filma Povratak Pink Pantera. U maju 2005. godine, Graf, ekspert za dijamante iz Londona, bio je meta napada u kome je opljačkano skoro milion funti u nakitu. Tri čoveka su bila osumnjičena da stoje iza pljačke, od kojih je jedan bio naoružan. Graf je bio opljačkan i 2002. godine kada mu je ukradeno 23 miliona funti, od čega su mu 3 miliona vraćena 2 godine kasnije. Jedan od lopova je osuđen na 15 godina u julu 2004. Tokom 21. veka u razmaku od samo 6 godina Pink Panteri su opljačkali 120 prodavnica u više od dvadeset zemalja. Na udaru grupe su bili Dubai, Ženeva, Japan, London, Danska, Monako, Francuska, Švajcarska, UAE, Amerika. Njihova posvećenost detaljima im je omogućila toliko uspeha u ovim poduhvatima. Pre pljačke u Bijaricu ofarbali su sve klupe u blizini draguljarnica kako bi sprečili nekoga da na njih sedne i vidi ih u akciji. Grupa je osumnjičena da je učestvovala u najmanje dve takozvane „ polomi i zgrabi“ pljačke zlatara u tokijskom okrugu Ginza. Prva, 2004. godine, bila je teška 3.5 miliona jena u draguljima. U drugoj, juna 2007. godine, ukradeno je nakita u vrednosti od 284 miliona jena. U toj pljački Rifat Hadžiahmetović i Radovan Jelušić isprskali su suzavcem 3 prodavačice i potom ukrali krunu, ogrlice i drugi nakit i pobegli iz radnje.
Grupa je takođe poznata po svojim smelim bekstvima i pokušajima da provale u izabrane radnje. 2005. godine su opljačkali draguljarnicu u Sen Tropeu noseći majice u cvetnom dezenu da bi posle pobegli gliserom. Pre nego što će opljačkati Grafovu draguljarnicu 2008. u Dubaiju, 8 članova grupe su sa dve limuzine provalili kroz izlog, ukravši satove i druge dragocenosti u vrednosti od 8 miliona funti. U narednoj akciji 4 pripadnika grupe su decembru 2008. obučeni kao žene opljačkali francusku juvelirnicu Hari Vinston u Parizu. Banda je napustila radnju noseći preko 100 miliona dolara (60 miliona funti) u dragocenostima. U Francuskoj su nakon toga „osvanuli“ i oglasi u kojima se nudila nagrada od milion dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do hapšenja .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Organizovani kriminal doc dr Dejana Đorđić
  • Školska godina: doc dr Dejana Đorđić
  • Seminarski radovi, Skripte, Pravo
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za pravo,javnu upravu i bezbednost FDUA  

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari