Odlomak

KURSK K-141
Kursk K-141 je bila ruska nuklearna podmornica tipa Oscar-II koja se potopila u Barentsovu moru, 12. kolovoza 2000. godine. Pri tome je poginulo svih 118 članova posade. Proizvedena je 1995. godine i bila je dio ruske sjeverne flote.
OSNOVNE KARAKTERISTIKE
154m dužine, ima kapacitet za 24 torpeda, 107-118 članova posade, mogla je ploviti 50 dana bez izranjanja, mogla je zaroniti do dubine od 600m.

Skica Kurskovih 9 odjeljaka te lokacija otvora za spašavanje i izranjajuće bove
Odjeljci:
I Soba s torpedima
II Kontrolna soba
III Bojna stanica i soba za komunikacije
IV Sobe za posadu
V Različite stanice
VI Nuklearni reaktori
VII Turbina za propulziju
VIII Turbina za propulziju
IX Elektro motori

Odjeljci su međusobno odvojeni vodonepropusnim pregradama. U podmornici su postojala dva otvora za spašavanje, u I i IX odjeljku. Na vrhu VII odjeljka se nalazila izranjajuća bova koja bi se u slučaju nesreće automatski trebala odvojiti te isplutati na površinu. Međutim, to se nije dogodilo u Kurskovoj nesreći.
NESREĆA
U 5 godina svoje službe Kursk je izvršio samo jednu misiju, 1999. god su proveli 6 mjeseci u Mediteranskom moru nadzirući mornaricu SAD-a koja se tu nalazila zbog rat u Kosovu. To znači da je Kurskova posada provela vrlo malo vremena na moru te je bila poprilično neiskusna. Također prije nesreće iz Kurska 3 godine nije ispaljen torpedo.
Kursk K-141 je napustio svoju matičnu luku 10. kolovoza 2000. da bi sudjelovao u mornaričkoj vojnoj vježbi u Barentsovom moru. U vježbi je sudjelovalo 30 brodova i 3 podmornice. Dok je većina tih plovila nosila samo lažno oružje potrebno za vježbe, Kursk je bio jedan od rijetkih iz te grupe kojemu je bilo dozvoljeno nositi pravo bojno oružje, uključujući 40 protu-brodskih raketa. Kursk je bio na glasu kao nepotopiva podmornica koja navodno može podnijeti direktan udarac torpeda.
12.kolovoza.2000. u 11:29 po lokalnom vremenu Kursk se spremao ispaliti dva vježbovna torpeda bez bojevnih glava.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese