Odlomak

a političke partije ne postoje opšteprihvaćeni kriterijumi pomoću kojih bi mogla da se da jedna opšta i konačna definicija tog pojma, važeća za sva društva i sve epohe. Mnogi teoretičari su smatrali da su političke partije plod klasnog društva, međutim klasnost nije obavezno obeležje partije. Naime, one se pojavljuju tamo gdje postoje različite ideologije, a ta različitost ne mora uvijek poticati samo od klasne podijeljenosti.
Sam naziv partija dolazi od latinske imenice pars – deo, ili glagola partire – deliti. Ovakav koren reči ukazuje da je suština u deobi političkog prostora“ odnosno nuđenju više opcija politički aktivnim pojedincima – građanima. Partije se posmatraju kao organizovani deo društvene zajednice koji artikuliše svest i volju određene grupe, radi osvajanja vlasti u državi i rešavanja sopstvenih ključnih interesa. Prema profesoru Vladimiru Goatiju, „političke partije su trajne organizacije koje se inspirišu određenom ideologijom, formirane sa ciljem da (samostalno ili u koaliciji) osvoje ili zadrže vlast u društvu…“.
Bez obzira na postojanje mnoštva definicija političkih partija, iz najvećeg broja proističu tri osnovna konstitutivna elementa koja karakterišu svaku partiju. To su: svojstvo organizovanosti, istovetnost političke ideologije i težnja ka vršenju ili učestvovanju u vršenju državne vlasti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Politicki sistemi Prof.doc.dr. Srdjan Blagojević
  • Školska godina: Prof.doc.dr. Srdjan Blagojević
  • Seminarski radovi, Skripte, Političke nauke
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET ODBRANE - Vojna akademija  

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese