Odlomak

 

Kretanje ljudskog tijela je složen proces koji zavisi od mnogih čimbenika -moždanih impulsa,mišića, kostiju, zglobova, sile gravitacije i težine tijela, ali i sklada svih čimbenika zajedno.Zadovoljavajuća snaga i pravilan omjer snage među mišićima osiguravaju pravilan rad i stabilnost zglobova i cijelog tijela, ali i očuvanje hrskavice i ligamenata od prekomjernog trošenja, prenaprezanja i oštećenja. Nedovoljna snaga ili poremećen odnos snaga među mišićnim skupinama, koje pokreću pojedine dijelove tijela, uzrokuje: otežano kretanje, preopterećenje zglobnih hrskavica i ligamenata, artrozu zgloba, te bol i nepokretljivost zgloba, često i cijelog tijela.
Izokinetičko funkcionalno ispitivanje na izokinetičkom dinamometru najobjektivniji je postupak za detaljnu dijagnostiku rada mišića I zgloba, jer osigurava detaljan uvid u stanje lokomotornog aparata svake osobe, uzimajući u obzir: dob, spol, tjelesnu masu, visinu, aktivnost, itd.
Sam izraz “izokinetika” opisuje proces u kojem se segment tijela kreće kroz određene domete pri unaprijed određenoj stalnoj brzini. Izokinetika je metoda vježbanja mišića kod koje se odabere konstantna brzina pokreta, a otpor se prilagođava automatski. Izokinetički otpor omogućuje vježbanje u funkcionalnoj brzini, kako bi se razvile sila i izdržljivost, te da se neuromuskularni sustav uvježba na brzine koje su potrebne za dinamičke funkcije ekstremiteta.Postoji potpuna akomodacija otpora koji se precizno prilagođava kapacitetu sile, kao i bolu i umoru ispitanika u svakoj točki pokreta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 18 stranica
  • Biomehanika -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Sport
  • Bosna i Hercegovina,  Travnik,  Internacionalni Univerzitet Travnik  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari