Odlomak

Životna sredina našla se pod uticajem energije razorne moći, zastarjele i prljave tehnologije, gustog i nekontrolisanog saobraćaja, trke u naoružanju, ratnih dejstava, diverzantsko – terorističkih aktivnosti i drugih uticaja, koji osjjetno narušavaju ravnotežu prirode i ugrožavaju život ljudi. Čovjek postaje “opasan” za okruženje, a rapidno se umnožavaju i brojni faktori, koji ugrožavaju ravnotežu ekosistema. On što nesvjesno a što svjesno, usljed zasljepljenosti prouzrokovane drugim motivima i ciljevima, postaje objektivna opasnost za okružujuću sredinu, kako svojim radom tako i djelovanjem uopšte.
Industrijalizacija i razvoj niza novih tehnologija značajno su uticali na degradaciju životne sredine. Nagli porast ekoloških problema i njihova realna pretnja egzistencijalnom opstanku biljnog, životinjskog i ljudskog društva, nametnulo je potrebu da se ova izuzetno značajna oblast pravno uredi i osankcioniše, ne samo lokalnim, već i regionalnim i medjunarodnim normama. Automobilska industrija je pokretač razvoja nacionalnih privreda i integrator savremenih dostignuća iz oblasti tehnike, tehnologije i gotovo svih drugih naučnih grana i disciplina. Iskustva i znanja stečena u istraživanjima vezanim za procese razvoja, proizvodnje i eksploatacije putničkih i drugih automobila sve više se apliciraju u drugim industrijama. Životna sredina se ugrožava na svakom koraku. Saobraćajna sredstva na različite načine i u različitoj mjeri stvaraju određene ekološke probleme sa manjim ili većim posljedicama. Najveće ugrožavanje životne sredine od sredstava kopnenog saobraćaja izraženo je kroz zagađenje vazduha, stvaranje buke i zauzimanje zemljišta i vazdušnog prostora.
Neusklađenost krupnih tehnoloških promjena, koje su unaprijedile uslove života velikog djela čovječanstva, sa društvenim razvojem ozbiljno je narušila životnu sredinu ljudi, pri čemu je mnogo doprineo i nagli razvoj saobraćaja. Negativni uticaji koje prouzrokuje saobraćaj okarakterisani su kao negativni eksterni efekti. Postojanje ovih efekata u funkcionisanju vojnog saobraćaja zahtijevaju da se u ovoj problematici pristupi sa najviše pažnje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 28 stranica
  • Prometno pravo -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Pravo
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  UNIVERZITET U BANJA LUCI Pravni fakultet  

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese