Odlomak

Konzerviranje namirnica je zajednički naziv za različite procese, odnosno postupke kojima je cilj da se u što većoj meri i kroz što duži period očuva izvorni kvalitet neke namirnice, tj. da se spreči njeno kvarenje i degradacija. Konzerviranje hrane bilo je uvek jedna od osnovnih preokupacija čoveka, proizašla iz potrebe da se prevlada vremenski i prostorni interval između njihovog pribavljanja (u svežem stanju) i samog konzumiranja. Neki od principa na kojima se zasnivaju procesi konzerviranja bili su primenjivani već u dalekoj prošlosti kao rezultat (posledica) praktičnih iskustava, npr. Sušenje, dimljenje, primena niskih temperatura, upotreba kuhinjske soli, ulja i dr.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Osnove prehrambene tehnologije Prof. dr Miodrag Lazić
  • Školska godina: Prof. dr Miodrag Lazić
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Leskovac,  UNIVERZITET U NIŠU - Tehnološki fakultet u Leskovcu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari