Noseći sistem
Objavio Nenad Zivkovic 25. mart 2024.
Maturski Radovi, Skripte, Turizam/Ugostiteljstvo
Objavio Seljancica 09. novembar 2015. Prijavi dokument
Uvod
Tema ovog maturalnog rada je “Proizvodnja mesa”. U ovom radu ćemo se, dakle, baviti proizvodnjom mesa, od prvok koraka, odnosno klaonice, pa sve do finalnog proizvoda u mesnicama. Prvo ćemo pojasniti šta je to klaonica, te kakve vrste klaonica postoje, a zatim ćemo objasniti načine klanja životinja i načine obrade mesa.
Osnovni cilj i zadaci maturalnog rada su definisani temom, a to je pojašnjavanje načina proizvodnje mesa, odnosno predstavljanje vrsta klaonica, načina klanja i dobijanja finalnog proizvoda. Metode kojima ćemo se služiti prilikom izrade rada su: metod analize, metod sinteze i komparativni metod.
1. Objekti za obradu mesa
Klaonice su objekti u kojima se, uz uvažavanje načela higijene i tehnologije i pod veterinarsko-sanitarnom kontrolom, kolju životinje i proizvodi meso.
Savremene klaonice moraju biti izgrađene, uređene i opremljene tako da je u njima moguće pravilno izvođenje tehnoloških operacija u toku procesa klanja i obrade trupova, održavanje lične higijene radnika, sprovođenje svih veterinarsko-sanitarnih mjera i obavljanje veterinarskog pregleda životinja prije klanja, mesa i organa, a sve u cilju dobijanja higijenski ispravnog i kvalitetnog mesa. Uslovi za izgradnju, uređenje i opremljenost, kao i način i higijena rada su propisani pravilnikom. Osnovni značaj klaonica predstavlja proizvodnja mesa za ishranu ljudi.
1.1. Vrste klaonica
Po obimu klanja ili proizvodnje mesa (kapacitetu) i uslovima rada objekti za proizvodnju mesa se mogu podijeliti na:
• industrijske objekte – klanice većeg kapaciteta,
• zanatske objekte – klanice manjeg kapaciteta.
Prema vrsti životinja za klanje, razlikuju se:
• klaonice za papkare (za svinje, za goveda, za ovce ili kombinovano za više vrsta stoke za klanje),
• klaonice za kopitare,
• klaonice za perad.
Prema vrsti i stepenu finalizacije proizvoda, razlikuju se objekti za:
• proizvodnju mesa (klaonice),
• objekti za proizvodnju i preradu mesa,
• objekti za rasijecanje i pakovanje mesa,
• objekti za preradu mesa,
• objekti za preradu sporednih proizvoda klanja.
1.2. Izbor lokacije i uređenje kruga klaonice
Klaonice se, po pravilu, podižu u oblastima gdje se gaji stoka, ali mogu da se grade i u blizini velikih potrošačkih centara, posebno fabrike za preradu mesa. Po pravilu, mjesto za izgradnju klaonice mora biti van naseljenog mjesta. U većini naseljenih mjesta izbor je ograničen na područje određeno urbanističkim i prostornim planom i u okviru tog područja treba izabrati najpovoljnije zemljište. Osnovni zahtjev je da zemljište bude ocjedito i stabilno, sa niskim nivoom podzemnih voda.
Od posebnog je značaja položaj lokacije objekta u odnosu na pravac duvanja vjetrova. Položaj mora da je takav da vjetrovi ne odnose eventualne neprijatne mirise iz klaonice prema naseljenom mjestu, ali isto tako, da ne donose jake mirise i aerozagađenja iz drugih industrijskih objekata do klaonice. Veličina parcele mora biti dovoljno velika da se na njoj mogu razmjestiti sve zgrade (glavna – proizvodna, pomoćne i sporedne), kao i da se ostavi mogućnost eventualnog proširenja i dogradnje.
Objavio Nenad Zivkovic 25. mart 2024.
Objavio Nenad Zivkovic 25. mart 2024.
Objavio dragan79 25. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.