studenti
Mesto za uspešne studente

Projektni rad-Elektronsko poslovanje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bezbednost poslovnih informacija uvek je značajna za organizacije bez obzira da li posluju na tradicionalni ili elektronski način. Tradicionalni način poslovanja zahteva sebi svojstven način zaštite poslovnih informacija. Zaštita informacija se uglavnom sprovodi fizičkim sredstvima, a cilj je očuvati poverljivost informacije. Shodno ovakvoj zaštiti, razvile su se pretnje koje se uglavnom temelje na ugrožavanju poverljivosti i tačnosti informacija. Napade najčešće izvršavaju obučeni profesionalci koji mogu na prefinjen način da dobiju informacije od zaposlenih, ali ima i onih napadača koji mogu da upotrebe i oružje u ostvarivanju svog cilja.

Sredinom HH veka počinje da se razvija moderan način poslovanja na snazi novih tehničkih dostignuća, koji omogućava sve veći ekomomski rast i razvoj. Dostignuće informatičke tehnologije omogućilo je primenu računarske tehnologije i računarskih mreža u poslovanju. Organizacije u svom poslovanju počinju sve više da koriste novu tehnologiju za obradu, skladištenje i prenos informacija. Novo okruženje u kome živi informacija, elektronska informacija, postalo je sve veće, odnosno informacija postaje dostupnija i njoj se može pristupiti sa najudaljenih mesta. Ovo stvara prostor za sve veću zloupotrebu.

Kao i tradicionalni način poslovanja, poslovanje primenom informatički tehnologija ima iste zahteve za bezbednošću, poveljivošću i tačnošću informacija. Međutim, sam pristup informacijama je drugačiji nego kod tradicionalnog poslovanja i zasniva se na informatičkim resursima. Ukoliko se ovim resursima ne može pristupiti, onda se ne može pristupiti ni informacijama, a posledica je dovođenje celog poslovanja u pitanje. Stoga novi način poslovanja zahteva još jedan nivo bezbednosti, a to je raspoloživost. Sve veća primena savremenih tehnologija uslovila je nove vrste napada i napadača. Uvođenjem elektronskog poslovanja spektar napada se proširo na tačnost informacija i raspoloživost informacija i servisa. Shodno novim vrstama napada razvijaju se novi profili napadača.

Sve veća postignuća u razvoju informatičke tehnologije omogućila su široku upotrebu računarskih mreža i njihovo povezivanje u jedinstven informatičko-komunikacioni sistema danas poznat pod nazivom Internet. Internet je doprineo globalizaciji poslovnih procesa i nagli razvoj elektronskog poslovanja. Tokom razvoja Interneta cilj je bio da se iznađu rešenja povezivanja računara zatvorenog kruga korisnika. Zbog toga se malo pažnje posvećivalo bezbednosti. Današnja upotreba Interneta zahteva upotrebu bezbednosnih rešenja koja treba da zadovolje stare (u novom obliku) i nove bezbednosne zahteve.

U ovom projektnom radu će više biti reči o samoj bezednosti i zaštiti informacija u elektronskom poslovanju, metodama i rešenjima, kao i o politici bezbednosti informacija u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribucija“ Beograd.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.