Odlomak

Uvod

Predmet istraživanja u ovom maturalnom radu su “Prženi krumpirići (pomfrit)”. Jela od krumpira su rasprostranjena diljem svijeta, ali se ona u svakoj državi pripremaju na različit način. Međutim, nekoliko jela se izdvojilo kao “globalna” jela, a to su pomfrit, spiralni krumpir i čips, odnosno jela od prženog krumpira. U ovom radu ćemo prvo dati pregled osnovnih jela od prženog krumpira, a zatim ćemo predstaviti i nekoliko recepata, odnosno načina pravljenja jela od prženog krumpira.
Cilj i zadaci ovog maturalnog rada su definisani temom, a to je predstavljanje, prije svega, tri osnovna jela od krumpira, pomfrita, čipsa i spiralnog krumpira, te predstavljanje originalnih recepata za izradu jela od krumpira. Metode kojima ćemo se služiti prilikom izrade rada su: metod analize, metod sinteze, komparativni metod i statističko – matematički metodi.

1.    Priženi krumpirići (pomfrit)

Prženi krumpirići ili pommes frites (engleski: Chips, američki engleski: French fries) je jelo proizvedeno od krumpira. Popularno je u mnogim zemljama svijeta i ima mnogo naziva. U Hrvatskoj se češće naziva “pomfrit”. Pripada među najnezdravije obroke. Krumpir je sam po sebi jako dobar izvor B vitamina, ali jednom kada se uroni u vruće ulje, ova se niskokalorična namirnica pretvara u kaloričnu bombu, koja podiže loš kolesterol.

Nastao je tako što su siromašni stanovnici Belgije imali običaj da svako njihovo jelo sadrži i male pohane ribice, no kada su se u zimskim mjesecima jezera smrzavala, bili su u nemogućnosti upecati svoj obrok te su stoga umjesto malih ribica kao prilog jelu stavljali pržene, na trakice narezane, krumpire. No, pomfrit je vjerojatno nastao u Francuskoj i to od Antoine-Augustina Parmentiera, samo što to nije nikad nigdje bilo točno zabilježeno. Naziv francuski krumpir nastao je kada su Britanski i Američki vojnici za vrijeme prvog svjetskog rata stizali u Belgiju te su tamo okusili njihove pržene krumpiriće koje su oni prozvali francuskim krumpirima iz razloga što je francuski jezik najčesći jezik u Belgiji.

1.1.    Spiralni krumpir

Spiralni krumpir (u svijetu nazivan Spiral potato ili Tornado potato) radi se tako da se cijeli oprani sirovi krumpir nabode na drveni štapić i zatim se reže posebnim rezačem koji će izrezati krumpir u obliku spirale oko štapića, dok štapić ostaje cijeli. Krumpir se zatim rukom ravnomjerno širi po cijeloj dužini štapića, a ostaje slobodan jedino dio na kojem se rukom drži štapić prilikom konzumacije. Tako pripremljen krumpir prži se u dubokom ulju. Nakon prženja krumpir se posipa sa suhim začinima ili solju. Spiralni krumpir je dobio ime prema svom obliku koji podsjeća na spiralu ili na tornado. Spiralni krumpir nastao je u Južnoj Koreji oko 2001. godine, u Sjevernoj Americi se je pojavio oko 2005. godine, te se je potom počeo širiti svijetom. U Europi je zasada prisutan jedino u zemljama Beneluxa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese