Odlomak

 

Pravo na život predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i kao takvo njegovu neprikosnovenost štite gotovo svi pravni sistemi, ustavi i drugi zakonodavni akti zemalja širom svijeta. Pa ipak pored toga svakodnevno se upravo ovo ljudsko pravo krši, ljudski životi se gase ne prirodnim putem, već nasiljem, silom i to najčešce od strane drugih ljudi, istih onih koji bi upravo pravo na život trebalo da uzimaju kao vrhovni postulat življenja svih nas, bez obzira na rasu, pol, vjersku i polnu opredjeljenost.Iako je samoubojstvo danas veliki i značajan društveni problem, ono kako u našem tako i u drugim suvremenim krivičnim pravima nije kažnjivo.

U zadnjih nekoliko desetljeća, trend samoubojstva je u porastu. U svijetu se svakih 40 sekundi dogodi samoubojstvo! Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozoravaju na porast broja samoubojstava u sljedećih 20.god. Podaci WHO-a pokazuju da u svijetu svake godine samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, najčešće muškaraca u 60.im godinama života. Zabrinjavajuć je snažan porast broja samoubojstava mladih muškaraca 15.-29- godine. Znanstveno jedokazano da mlađi (do 35.god) češće pokušavaju samoubojstvo, dok stariji (65.god i više) češće izvršavaju samoubojstvo.

Mnogo je više pokušaja samoubojstava (tentamena) nego što je izvršenih samoubojstava. Kod nekih pojedinaca, to je zadnji krik u pomoć, oni ne žele zaista počiniti samoubojstvo več žele skrenuti pažnju na sebe i žele da im se pomogne, da ih se sasluša.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Bezbednost

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari