Topologija računarskih mreža
Objavio bojann998 18. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Informacione tehnologije
Objavio Vesna111 02. februar 2013. Prijavi dokument
Opis:
Kreirajte strukturu i sadržaj stranica intranet portala namenjog prezentovanju znanja koje je lako za upotrebu od strane drugih članova organizacije. Formalizujte različite aspekte menadžmenta znanja o pripremi špageta, kreirajući pritom nekoliko različitih recepata. Pored eksplicitnog znanja, u sistem unesite i neizrečeno znanje i iskustvo (kako vaše, tako i znanje osoba iz vašeg okruženja) o pripremi ovih specijaliteta. Još jedan od bitnih elemenata menadžmenta znanja o spremanju špageta se ogleda u tome da je većina “tradicionalnih” italijanskih recepata “a la mama”, odnosno da postoji veliki broj različitih interpretacija jednog istog recepta, pošto se svi sastojci, najčešće, stavljaju u proizvoljnim odnosima. Definišite način na koji bi članovi portala mogli da učestvuju u razmeni znanja.
Odgovor:
Brz napredak Interneta i srodnih tehnologija za komunikaciju, zajedno sa globalizacijom poslovnog okruženja, zahtevaju bolju komunikaciju u realnom vremenu između članova timova radi ostvarenja svojih i organizacijskih poslovnih ciljeva. Distribuirana radna snaga je integralni deo modernog poslovanja, ipak efektivna saradnja, mada važnija nego ikada prečesto je vrlo teško ostvariva. Tehnologije poput web portala obuhvataju skup servisa za saradnju i komunikaciju koji povezuju ljude, informacije, procese i sisteme, kako unutar organizacije, tako i van nje.
Prilikom kreiranja portala namenjenog za prezentovanja znanja u jednoj gastronomskoj organizaciji, gde bi zaposleni imali pristup svim receptima I ostalom sadržaju potrebnom za dobru komunikaciju I edukaciju koristili bi sisteme zasnovane na intranetu.
Okvir portala bi podrazumevao:
Na portalu bi bilo obavezno funkcionisanje:
Kao eksplicitno znanje bi poslužili recepti koji bi se u vidu dokumenata I slika nalazili u posebno obeleženom delu na portal, u tu svrhu možemo navesti tri primera kako bi izgledalo deljenje takvog znanja:
Primeri:
Špagete s ćuftama
POTREBNO JE
500 g špageta, 500 g junećeg mlevenog mesa, 2 kašike svežeg peršuna, 60 g kobasice, 60 g parmezana, 3 kašike paradajz pirea, 1 jaje, 15 g maslaca, glavica crnog luka, 2 kašičice suvog bosiljka, kašičica suvog origana, 440 g pelata, 125 ml juneće supe, 125 ml belog vina, kašičica šećera u prahu
PRIPREMA
Pomešajte u činiji govedinu, usitnjen peršun, kobasicu isečenu na kolutove, parmezan i kašiku paradajz pirea s umućenim jajetom. Masu oblikujte u loptice, pa ih propržite u teflonskom tiganju 12 minuta. Istopite maslac u velikom tiganju, dodajte iseckan crni luk, bosiljak i origano, pa kratko propržite. Umešajte pelat, preostalu količinu paradajz pirea, goveđu supu, vino i šećer, prokuvajte i u to dodajte ćufte. Uz povremeno mešanje krčkajte oko pola sata dok se ne zgusne. Skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, procedite ih i preko njih sipajte ćufte.
Karbonare
Objavio bojann998 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.