Odlomak

1. UVOD

Mala i srednja preduzeća su preduzeća, čiji broj zaposlenih ne prelazi određeni broj. Pored broja zaposlenih kriterijumi za veličinu preduzeća mogu biti bruto prihodi i vrednost sredstava.
Kriterijumi u Republici Srbiji za mala preduzeća su da je broj zaposlenih manji od 50, bruto prihodi do 2,5 miliona eura i vrednost stedstava jedan milion eura. Kriterijumi za srednja preduzeća su da je broj zaposlenih manji od 250, bruto prihodi do 10 miliona eura i vrednost stedstava do 5 miliona eura.
Mala i srednja preduzeća imaju značajnu ulogu u svim ekonomijama, a posebno u zemljama u razvoju koje se nalaze pred velikim izazovima u pogledu rešavanja problema visoke nezaposlenosti. Ova preduzeća ostvaruju značajan doprinos povećanju bruto društvenog dohodka i kreiranju novih radnih mesta, podstiču inovativnost i razvoj novih tehnologija i ostvaruju direktan uticaj na nivo agregatne tražnje i investicija. Zbog svoje fleksibilnosti i sklonosti ka preduzimanju inovativnih i rizičnih poduhvata i većoj mogućnosti za specijalizaciju, mala i srednja preduzeća su superiornija od velikih poslovnih sistema u prilagođavanju zahtevima potrošača i dinamičnim promenama na tržištu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 8 stranica
  • Menadzment malih i srednjih preduzeca -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Menadžment
  • Srbija,  Leskovac,  UNIVERZITET U NIŠU - Tehnološki fakultet u Leskovcu  

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari