Odlomak

Pitanje izbora oblika vladavine nikada nije bila dilema na koju je bilo jednostavno dati odgovor. Različiti događiji su uticali na pojedine narode, kao i države, da se opredeljuju za određeni oblik vladavine kao prosperitetniji, napredniji, odnosno kao oblik vladavine koji omogućava boljitak nacije, budući da su u određenim činjenicama pronađeni razlozi koji određeni oblik vladavine čine celishodnijim, praktičnijim u odnosu na drugi itd.
Drugi su polazili od kriterijuma da je određeni oblik vladavine stariji, pa je zbog toga, kao provereniji, bolji od ovog prvog oblika vladavine. Za razliku od njih, bilo je i onih koji su u činjenici da je određeni oblik stariji nalazili potvrdu da je kao takav zastareo i prevaziđen, pa ga zbog toga treba zameniti drugim, modernijim, ali se uvek, kroz svaku argumentaciju određenog oblika vladavine, kao dokaz njegove opravdanosti nastojao izneti i kriterijum demokratičnosti jednog ili drugog, odnosno autokratske forme ispoljavanja jednog ili drugog oblika u pojedinim fazama postojanja određenih država, koja je dokaz njihove nedemokratičnosti ili demokratičnosti.
Međutim, kako se pitanje oblika vladavine vezuje za razne činjenice, i s toga dosta široko postavlja, moguće je da su neke od činjenica, koje se iznose kao kriterijum oblika vladavine ili nedovoljno relevantne, ili uzete u razmatranje bez dovoljno istorijske potpore, ili, na kraju, da su tokom istorije izgubile značaj koji su nekada imale.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari