Odlomak

Uvod

Rukovodstvo odeljenja interne revizije priprema plan za sve zadatke koji treba da se obave. Plan revizije uključuje vreme i učestalost planiranog rada na internoj reviziji. Plan revizije je zasnovan na metodološkoj proceni rizika kontrole. Procena kontrole rizika dokumentuje shvatanje internog revizora o značajnim poslovima institucije i povezanim rizicima. Rukovodstvo odeljenja interne revizije treba da ustanovi principe metodologije procene rizika u pismenom obliku i da ih redovno ažurira kako bi se odslikale promene u sistemu interne kontrole ili procesa rada, i da bi se ubacili novi delovi poslovanja.

Usredsređenost na rizik i plan revizije

Analiza rizika ispituje sve poslove i delove organizacije i kompletni sistem interne kontrole. Na osnovu rezultata analize rizika, ustanovljava se plan revizije za nekoliko godina, uzimajući u obzir stepen rizika unutar poslova. Plan takođe uzima u obzir očekivane razvoje i inovacije, uopšteno veći stepen rizika novih poslova, i nameru da se vrši revizija svih značajnih poslova i delova tokom određenog vremenskog perioda (princip ciklusa revizije – na primer, tri godine). Svi koji su tu uključeni će utvrditi stepen, prirodu i učestalost zadataka koji treba da se obave.

Plan revizije odeljenja mora da bude realan, tj. mora da uključi vreme za druge zadatke i poslove kao što su posebna ispitivanja, mišljenja koja treba da se daju i obuku. Plan uključuje izveštaj u kome se detaljno opisuju neophodni resursi koji se odnose na personal i druge resurse. Što se tiče kadrova, treba da se uzme u obzir ne samo njihov broj već i neophodna profesionalna kompetentnost.

Plan revizije treba da ustanovi odeljenje interne revizije i da ga odobri generalni direktor organizacije ili upravni/nadzorni odbor ili komitet za reviziju (ako postoji). Ovo odobrenje podrazumeva da će organizacija obezbediti odgovarajuće resurse koji su raspoloživi odeljenju interne revizije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese