Odlomak

UVOD

Sistem proizvodnje, obrade i prodaje hrane predstavlja složen, koncentrisan i dinamičan lanac aktivnosti koji započinje proizvodnjom sirovih poljoprivrednih proizvoda na farmama, voćnjacima, i rančevima, nastavlja se procesom industrijske obrade i nastankom vrednijih proizvoda, a zatim dolazi do maloprodajnih objekata i objekata u kojima se služi hrana (restorani i kuhinje) gde se ti proizvodi pripremaju i prodaju potrošačima. Svaki sektor ovog sistema je jedinstven po svojoj veličini, obimu, i širini i razvija se i prilagođava demografskim promenama i promenama u načinu života, nauci i tehnologiji i zahtevima potrošača. Kako bi se što potpunije shvatila uloga sanitarnih mera u prehrambenoj industriji bitno je razumeti posebnost svakog sektora ovog sistema.
Poljoprivreda predstavlja najveću industrijsku granu u svetu i uključuje više ljudi nego sve ostale grane zajedno. Iako se broj farmi smanjuje, ukupna proizvodnja na farmama je u porastu, ukazujući tako na sve efikasniju proizvodnju. Ova efikasnost u proizvodnji hrane je dovela do toga da se potrošačima nudi širok asortiman proizvoda. Iako se struktura tržišne poljoprivrede, kao i sam način proizvodnje, drastično promenila tokom godina, rezultat toga je veće, jeftinije, raznovrsnije i sigurnije snabdevanje hranom.
Postrojenja za obradu hrane i pića pretvaraju sirove poljoprivredne proizvode u prehrambene poluproizvode ili u jestive proizvode. Kako bi nastavile sa privlačenjem potrošača i povećanjem prodaje, zarade i udela na tržištu, kompanije koje se bave obradom hrane se reorganizuju i proširuju svoje mogućnosti, smanjuju troškove, i razvijaju nove, vrednije proizvode. Najveća pažnja ovog razvoja novih proizvoda posvećena je gotovim jelima.
Dinamika i značajne promene u svim sektorima sistema proizvodnje, obrade i prodaje hrane naglašavaju značaj sanitarnih i sigurnosnih mera u obezbeđivanju ispravnih i zdravih namirnica. Svi sektori bi trebalo da rade zajedno kako bi osigurali nenarušen sistem ispravnosti hrane.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari