studenti
Mesto za uspešne studente

Skripta iz statistike

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1.UVOD
1.1.Pojam i zadaća statistike
Sam naziv potiče od novolatinskog ratio status i italijanskog ekvivalenta ragione di stato-državni interes, te izvedenice statista-osoba vješta u vođenju državnih poslova.
Značenje pojma statistika se mjenjalo sa vremenom.Danas se pod statistikom podrazumjeva:
1.Nauka o prikupljanju brojčanih podataka različite vrste , o njihovom uređenju, metodama analize i tumačenju
2.Skup uređenih brojčanih podataka o različitim prirodnim i društvenim pojavama, koje prikupljaju i objavljuju statističke , stručne ,naučno-istraživačke i druge ustanove.
Predmet statistike sastoji se u donošenju odluka brojčane prirode o nepoznatim karakteristikama skupa na osnovu rezultata izučavanja varijacija.Statistički podaci su mnogobrojni.Pomoću statističkih metoda oni se redukuju sa ciljem da se isključe nevažne, a izdvoje zančajne informacije o pojavi koju oni predstavljaju.Podaci su posmatrana kvalitativna i kavntitativna obilježja objekata, osoba,pojava odnosno elemenata statističkog skupa.Obilježjeje svojstvo po kome se jedinice skupova razlikuju ili jedna drugoj liče.Ona se pojavljuju u više oblika(modaliteta), pa se pojam obilježja izjednačuje s pojmom varijable.
Statistička analiza, statističke informacije, analitičke metode i modeli osnova su svake empirijske analize prirodnih i društvenih pojava.Metodama se procjenjuju nepoznati parametri modela osnovnih skupova ili testiraju hipoteze o njima.Statističke metode služe u postupcima predviđanja, kontroli proizvodnih procesa, poslovnom odlučivanju.Statistički podaci dio su velikog skupa informacija kojima je izloženo moderno društvo.
Statistika kao naučnoanalitička metoda istraživanja pojava i procesa dijeli se na deskriptivnu i inferencijalnu (analitičku, induktivnu, matematičku)statistiku.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.