Odlomak

1. UVOD

Solid State Drive, poznatiji po svojoj skracenici SSD je memorijski medijum koji koristi isključivo integrisana kola za trajno skladištenje podataka i za razliku od svog predhodnika Hard Disk-a ne sadrži diskove niti bilo kakve druge pokretne elemente. Iz praktičnih razloga SSD iako novija tehnologija sadrži slične interfejse za njihovo priključenje u računarsku konfiguraciju kao i klasični diskovi mada su dizajnirani i posebni intefejsi za rad iskljucivo sa njima kao što je SATA Express. Sa obzirom na to da nemaju pokretnih elemenata oni su mnogo odporniji na fizička oštećenja, ali ono što ih najviše razlikuje od klasičnih diskova jeste višestruko veća brzina pisanja i čitanja podataka.Sve ovo dovodi i do toga da im je odnos cene i kapaciteta memorije daleko losiji. Na danasnjem trzistu jedan klasican tvrdi disk od 500gb vredi manje od SSD-a od 60gb.

Rotirajući disk klasičnog HDD-a u odnosu na integrisane module SSD-a.
2.KRATAK ISTORIJAT

Solid State Drive-ovi vode poreklo od CCROS (card capacitor read-only store ) memorija iz 50-tih godina proslog veka. 70-tih i 80-tih godina SSD tehnlogija se primnjivala u prvim IBM-ovim superračunarima. Memorijski moduli su se bazirali na različitim vrstama RAM memorije, a taj se princip zadržao sve do pre nekoliko godina. Mana im je bila što su bili previše skupi i relativno kratkog životnog veka pa sa obzirom na to, tih godina ova tehnlogija nije zaživela.
1983. godine je proizveden prvi ovakav disk baziran na flash tehnologiji, slicnoj kakva se koristi danas u najmodernijim modelima. Proizvodnja se nastavila i SSD-ovi su se najvise primenjivali u industiriji, jedan od razloga je bio taj da su jedino preduzeca i mogla da ga priuste, npr. 1991 Solid State Drive od 20MB je kostao preko 1000 dolara. Danas (tacnije od 2009.) se koristi NAND flash tehnologija memorijski modula, koja predstavlja najstabilnije resenje i ne zahteva elektricnu energiju za “pamćenje” podataka.Pre nje korisceni su moduli bazirani na DRAM-u, koji su bili izuzetno brzi ali kratkog zivotnog veka i smanjene stabilnosti. Današnji najmoderniji NAND flash modeli se povezuju preko PCI Express intefjesa, što omogućava znatno veće brzine od SATA interfejsa.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese