studenti
Mesto za uspešne studente

Špeditersko poslovanje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1.Kada se javljaju počeci špedicije?
13. st. – počeci špedicije (Venecija je apsolutni gospodar glavnih prometnih putova na moru – igra najvažniju ulogu u trgovini sa susjednim zemljama )
Kraj 18. st.- rgovci se sve više obraćaju posebim, specijalnim posrednicima – špediterima – (odabir prijevoznog puta, unajmljivanje prijevoznog sredstva , stručni savjeti za prijevoz robe)
19. st. Špedicija kakvu pozajemo i danas -pojava željeznice i modernizacija drugih oblika prijevoznih sredstava,  jačanje međunarodne trgovine.

 

 

3.Pojam špedicije i špediter?
Riječ špedicija potječe od latinske riječi „expedire“ , što doslovno znači „odriješiti“, „urediti“ , dok se u praksi prevodikao„otpremiti“, „otposlati“.
Špedicija je specijalizirana privredna djelatnost koja se bavi organizacijom otpreme robe i drugim poslovima koji su s tim u vezi. Špediciju obavlja špediter, a to je privrednik, pravna ili fizička osoba koja se isključivo i obrtimice bavi organizacijom otpreme robe svojih komitenata pomoću vozara i drugim poslovima koji su s tim u vezi.

 

 

 

4.Koji su poslovi međunarodne špedicije i međunarodnog špeditera?
Međunarodna špedicija – pod poslovima međunarodne špedicije razumijevaju se gospodarske (privredne) usluge vanjskotrgovinskog prometa, odnosno poslovi:

  •  otpreme robe iz vlastite u strane zemlje (izvozna špedicija)
  •  dopreme robe iz stranih u vlastitu zemlju (uvozna špedicija) i
  •  provoza robe između stranih preko vlastite zemlje (provozna ili tranzitna špedicija)

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.