Odlomak

UVOD

“Do you say what you mean and mean what you say? Mark Twain said, ‘The difference between the right word and the almost-right word is like the difference between lightning and the lightning bug.’ ”
Emocionalna iteligencija se može opisati kao: “oblik inteligencije koji se odnosi na emotivnu stranu života, kao što je mogućnost upravljanja sopstvenim i emocijama drugih ljudi, da sebe motivišemo i obuzdamo inpulse i efikasnoj obradi međuljutskih odnosa.” Emocionalna inteligencija je relativno novo područje u psihologiji i novi predmet psiholoških istraživanja. U poslednjih 12 godina privlači interes medija, postala je česta tema knjiga, časopisa, od kojih je najpoznatija Daniela Golemana, predavača na američkom univerzitetu Harvard i dopisnik New York Times-a, pod naslovom “Emocionalana inteligencija”.
Pojam emocionalana inteligencija danas je veoma poznat , ali često na pogrešan način. Postoji više zabluda u pogledu ove sposobnosti, koje je potrebno razbiti. Osnovna ideja njegove poznate knjige, koju sam navela gore je da za čovekov uspeh u životu, školi, na poslu, u porodici, braku, u odnosima sa prijateljima, inteligencija nije dovoljna. Osim nje važna je, često i presudna, “emocionalna inteligencija”.
Emocionalna inteligencija nije tek puka ljubaznost, neposredno osmehivanje i povlađivanje svom sagovorniku. Naprotiv, emocionalno inteligentan čovek može i sme da se odlučno suprodstavi pogrešnom mišljenju i štetnim predrasudama. Emocionalna inteligencija obuhvata čitav niz specifičnih sposobnosti kao što su: sposobnost razumevanja sebe samog; sposobnost emocionalne samokontrole; osetljivost za probleme i potrebe drugih; sposobnost osećanja drugih ljudi; veština rešavanja međuljudskih sukoba; sposobnost uspostavljanja skladnih međuljudskih odnosa; kao i sposobnost rukovođenja grupom.
To nas dovodi do tog ključnog momenta da li emocionalnu inteligenciju možemo uoprediti sa socijalnom inteligencijom. Mnogi autori ih nazivaju sestrama inteligencije, krajem dvadesetog veka probuđena takozvana socijalna inteligencija jer su naučnici počeli da istražuju značenje emocionalne inteligencije i kako njih dve funkcionišu odvojeno i zajedno.
Džon Mejer i Piter Salovej godine 1990bave se istraživanjem vezanim za emocionalnu inteligenciju, gde Mejer skreće pažnju, po Torndajkovom prvobitnom shvatanju postojala je trijada mehaničke, apstraktne i socijalne inteligencije, ali kasnije Torndajk nije uspeo da nađe način da meri socijalnu. Devedesetih godina dvadesetog veka, kada je bolje upoznata lokalizovanost emocija u mozgu, Mejer je primetio da se “emocionalna inteligencija može doterati kao zamena u onom trijumviratu u kom je socijalna inteligencija omašila.”

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Psihologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese