Odlomak

Jedina sigurna stvar u okruženju, bilo ono manje ili više turbulentno. bilo ono manje ili više dinamično, jeste promena. I to je izvesnost koju svaka kompanija, svako pravno lice u bilo kom privrednom okruženju, u bilo kom društvenom uređenju, posmatrano sa makro ili sa mikro ekonomskog aspekta mora da uvaži i prihvati. Bilo kakvo opiranje, u bilo kom trenutku vremena, ovoj prisutnosti može rezultirati na samo jedan način – poslovno, ekonomsko i finansijsko nazadovanje.
U bilo kom trenutku tokom perioda nazadovanja top menadžment kompanije može posegnuti za merama, mehanizmima, potezima koji će istovremeno:
• zaustaviti nazadovanje,
• stabilizovati situaciju,
• pokrenuti posrnulu kompaniju u pravcu oporavka i daljeg napredovanja.
Ukoliko top menadžment propusti da preduzme korektivne akcije, krajnji ishod njihove inertnosti je nestajanje sa privredne scene. Jedini preostali svedok postojanja ostaju sećanje nekadašnjih zaposlenih i priče „Bila jednom jedna….“
Na žalost mnogih propalih kompanija, i na sreću dinamičkog privrednog rasta i razvoja, vreme laganih oporavaka, lečenja bolesti, postepenih korekcija pogrešnih poteza, je postalo samo setna uspomena onih koji se još sećaju perioda planskih uređenih ekonomija iz doba socijalizma. U ovakvim uslovima, geslo iz knjige „Tri musketara“ Aleksandra Dime: „Svi za jednog i jedan za sve“ je savršeno odgovaralo. Privreda je bila zaštićena, stavljena pod stakleno zvono, različitim uvoznim, fiskalnim,… merama države usmerenim na očuvanje postojećih privrednih subjekata. Uzajamna konkurentnost je bila eliminisana jer su firme planski otvarane i pozicionirane sa ciljem razvoja pojedinih regiona u zemlji. Plasman proizvoda zagarantovan, jer je preduzeće imalo monopolističku poziciju na zatvorenom, mada ograničenom tržištu. Kvalitet proizvoda je bio definisan standardima i bez mogućnosti preispitivanja usled odsustva proizvoda u odnosu na koji bi se vršila komparacija. Cene, monopolski definisane, mogla je samo država da ograniči i reguliše, s obzirom da pravila tržišne utakmice izostaju usled izostanka uslova koji postoje u tržišno j privredi. Ukoliko se donesu pogrešne odluke, povuku pogrešni potezi, šteta se sanirala polagano – uz pomoć države i prelivanja sredstava iz preduzeća koja dobro posluju u preduzeća koja prave gubitak. Na mnogo načina, preduzeća koja dobro posluju su bila kažnjavana zbog dobrog poslovanja, a preduzeća koja loše posluju su bila zaštićavana od posledica lošeg poslovanja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese