Odlomak

UVOD

Plivanje se u istoriji čovečanstva pojavilo poprilično rano.Stručnjaci ističu kako je plivanje ljudima urođeno, a da je jedina prepreka kod učenja plivanja strah. Moguće je uočiti da bebe instiktivno rade pravilne pokrete u vodi, što upućuje na zaključak da je to nešto što je usađeno u genima.U XX veku plivanje postaje sve popularnije.Počeli su se graditi zatvoreni i otvoreni bazeni, zbog čega plivanje više nije samo letnja aktivnost. Danas je plivanje jedan od najpopularnijih sportova, a definitivno najpopularniji oblik letnje aktivnosti.
Izuzev prednosti za zdravlje, koje su zaista brojne i značajne, plivanje je zabavno i najbolji način osvežavanja u vrućim letnjim danima. Plivanje je samo po sebi oblik sporta, ali je čovek u potrazi za zabavom osmislio razne aktivnosti u vodi koje uključuju i plivanje.
Plivati mogu sve osobe, nezavisno od uzrasta ili težine. S obzirom da se plivanjem ne opterećuju zglobovi, a tijelo se nalazi u gotovo bestežinskom stanju, plivanje ne predstavlja napor organizmu, ali s druge strane je jedina aktivnost tokom koje je svaki deo tela aktivan .

 

 
    1.1 ISTORIJA PLIVANJA

Jos su starogrcki mislioci ukazivali na funkcionalno jedinstvo pojedinaca-jedintsvo duha i tela (u zdravom telu zdrav duh).Tokom istorije ova ideja se u zavisnosti od drustvenih specificnosti menjala,uglavnom gubila svoj prvobitni smisao, npr. u feudalnom drustvu sportska aktivnost se svela na ocuvanje ratnicke forme u periodima mira(veliki viteski turniri).Tokom srednjeg veka crkva je dominirala drustvenim zivotom ,te su svatanja koja je ona diktirala zabranjivala i osudivala sva telesna zadovoljstva u koje se ubrajao i sport.
U vreme stvararanja velikih nacinalnih pokreta u evropi (pocetak XIX. veka) Javljaju se pokusalji da se sport iz kasarni prenese u drustvo medu mlade,te da oni budu „branioci domovine”. U narodu su se ljudi takmicili u sasvim drugim sportskim granama, i to:borba na balvanima,bacanje kamena sa ramena,trcanju,jahanju,penjanju uy drvo i dr.Tako su se okupljali i zadrzavali pozitivan i kolektivni duh i jedinstvo.
U burzuaskom drustvu sport je postao ogledalo drustvenih odnosa.Sport postaje sredstvo povezivanja klasnih struktura,politicke emancipacije,zarade.Sport u demokratskom drustvu se uklapa u humanitarne principe.Sport danas trebe da doprinese razvijanju mladog coveka.Da bi sport bio jedan od vidova covekove kreativnosti,da bi kroz njega mogla izrazavati zdrava potreba za takmicenjem,za igrom,za ostvaranjem onog istinskog,ljudskog,moraju biti resena osnovna egzistancijalna pitanja:materijalna,moralna,psiholoska.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari