Odlomak

Baklava je vrsta vrlo slatkog deserta porijeklom iz Turske. Zapravo, to je slatka pita koja može imati i do 70 tankih kora. Baklava je orijentalna poslastica popularna u našim krajevima i okolnim zemljama. Baklava je jelo: srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje. Ranije se pravila isključivo u domaćinstvima ili u poslastičarama, a danas se može naći i u prodavnicama i megamarketima (pravljena poluindustrijski).

Istorija baklave nije dovoljno dokumentovana i k njoj se javlja cijeli red etničkih grupacija, ali je najvjerodostojnije da je to turskog porijekla iz Srednje Azije i aktuelna forma je bila razvijana u carskoj kuhinji u palati Topkapi u Istanbulu.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari