Odlomak

Istorijat o malsacu Njegova proizvodnja se spominje još  u starim zapisima,ali se on do kraja 19.veka proizvodio isključivo u poljoprivrenim gazdinstvima.Industrijska proizvodnja je počela oko 1880 godine posle otkrića  separatora i posle objavljivanje mikrobioloških radova Pastera i njegove škole.Prvimaslacnapravljen je pre oko 4.000 godina, i odtada do danasspada u red najvažnijihnamirnica. Premalegendi, sve je počelokad je pripadnikjednognomadskogplemenaprivezaokožnuvreću s mlekomkonjuokovratakoje se usledvrućine i komešanjapretvorilo u maslac.Zanimljiva je činjenica da se maslac, pre negošto je postaoisključivohrana, koristio i kaonovac. Dugovremenaproizvodnjamaslacaobavljala se isključivo u domaćinstvu.Međutim, prvafabrikamaslacanastala je 1848.godine u Gošenu, Njujork. Farmerisudonosilimlekosasvojihfarmi i prodavaliihtojfabricikoja je od njegapravilamaslac. Odtakoskromnogpočetka, proizvodnjamaslacapostala je jedna od najznačajnijih i najvećih u industrijimlečnihproizvoda. Hiljadamagodinačovečanstvo se hranimaslacem.Postojibezbrojnačina i kombinacija: možemogajestisamostalno, mazatiganagotovosvakuvrstuhrane, pećiilikuvati s bezbrojrazličitihnamirnica i začina. Takođe, maslac se nekadakoristio i kaolek, preparatzakosu, melem, sredstvoprotiv bora ili „moneta” zakupovinusupruge. Ipak, maslackakvogsadaznamo, koji se proizvodipotehnološkiusavršenimmetodama, veoma se malorazlikujeodpočetnogproizvoda.       Definicija maslaca Maslac je proizvod koji se najvecim delom sastoji od mlecne masti,zatim vode i vrlo malo suve materije.Sadzaj ovih sastojaka zavisi od nacina  proizvodnje.Na osnovu njihove kolicine maslac se na trziste  pusta pod razlicitim nazivima.Prema nasim propisima maslac I klase ne sme da sadrzi manje od 82%mlecene masti ni vise od 16% vode,maslac II klase ne sme da ima manje od 80% mlecne masti ni vise od 18 % vode i domaci maslac sme da ima najmanje 78% masti i najvise 20%vode.Pored osnovnih sastojaka maslac moze da sadrzi i neke dodatne  materije,cija je vrsta i kolicina dozvoljena odgovarajucim propisima. Maslac se pravi direktno iz mleka,ali se mnogo brze dobija preradom pavlake.Zato se ovaj nacin danas skoro iskljucivo i primenjuje.Za izradu maslaca koristi se kisela i slatka pavlaka.Maslac moze da se pravi i iz surutke,samo se takav maslac na trzistu mora da oznaci kao maslac iz surutke ili surutkin maslac,a njegov sastav mora da odgovara sastavu domaceg maslaca.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari