Odlomak

Kada se pomene telematika, obično se pomisli na kombinaciju GPS navigacije i mogućnosti povezivanja računara (ili telefona) sa uređajima na vozilu. Ali ovakav sistem može da radi dosta korisnih poslova.
Telematika je nauka o slanju, primanju i čuvanju informacija uz pomoć telekomunakcionih uređaja. Telematika predstavlja korišćenje računara za kontrolu i nadziranje uređaja ili sistema. Takođe, mogućnost za dobijanje informacija u realnom vremenu u toku obavljanja dnevnih operativnih zadataka.
Osnovni cilj telematike je da obezbedi podatke vezane za transportni proces ili za rad vozila i vozača, da memoriše, obrađuje i prenosi te podatake do korisnika. Telematika osigurava efikasno upravljanje saobraćajem i poboljšava sigurnost i efikasnost prevoza putnika i robe.
Železnička telematika može da prikuplja, obrađuje i deli vitalne informacije kao što su pozicioniranje, zdravstveno stanje vozila i podaci o železničkoj pruzi. Operatori mogu iskoristiti ove informacije kao alat za precizno praćenje položaja voznog parka, identifikovanje događaja u saobraćaju i merenje performansi železnice za poboljšanje sigurnosti i efikasnosti celih železničkih operacija.
Telematika u upravljanju šinskim vozilima, zasnovana je na interfejsu čovek-mašina razvijenom za mašinovođu, olakšava mu rad i poboljšava efikasnost kontrole, dok se rizik od ljudske greške smanjuje na minimum. Takođe, otkrivanje statusa kvarova u voznom parku ili grupu uređaja koji mogu otkriti, posebno pregrejane osovine, pregrejane kočnice, deformirano gazište na točkovima, preopterećenje, neravnomerno raspoređene sile pritiska na točkovima i prekoračene dimenzije limit.
U radu su opisane vrste toaleta koje postoje u vozovima kao i način funkcionisanja savremenog vakuum toaleta, koji poseduje regulator uz pomoć koga je moguć uvid u celokupno stanje u realnom vremenu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Telematika u zeleznickom saobracaju -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Saobraćaj
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Saobraćajni fakultet  

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese