Odlomak

 

Uvod

Kako definirati upravu, koja su njena svojstva? Što je to diskrecijska ocjena, a što upravna stvar i njezin upravni postupak? Koje su to norme i pravni akti koje uprava stvara i kojima se koristi? Prvo poglavlje se dakle bavi pojmom uprave. Također tu je još i tema lokalne samouprave kao drugog poglavlja ovog rada gdje su obrađene teme poput centralizacije i decentralizacije, centralne i necentralne vlasti te samog pojma lokalne samouprave i municipijalne demokracije te njezinog intenziteta.
To su sve pojmovi koje ću u ovom seminarskom radu pokušati što bolje objasniti. Radi lakšeg i boljeg razumjevanja tih pojmova rad je podijeljen na brojne manje odjeljke u kojemu su izložena različita objašnjenja i definicije vezane za te dvije teme.
Objasniti upravu nije jednostavan zadatak, s obzirom na to da je ona dio trodiobe državne vlasti koja se dijeli na zakonodavnu, izvršno-upravnu i sudsku, no neki autori upozoravaju na to da treba razlikovati zapravo četiri vrste državnih funkcija: već spomenuto zakonodavstvo, pravosuđe, izvršnu vlast te upravu u užem smislu. Takvo mišljenje se objašnjava time što postoji bitna razlika između rutinskih, tehničkih upravnih poslova i donošenja političkih odluka u kojima sudjeluje vlada i državni poglavar. Prema tome u izvršnu vlast bi pripadali poslovi vlade u kojima sudjeluje i poglavar države, dok bi upravna funkcija obuhvaćala ministarstva te druga središnja i lokalna nadleštva.
No o svemu tome više u poglavljima koja slijede.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese