Odlomak

 
1. UVOD
1.1 ZADATAK SPECIJALISTIČKOG RADA
Tema specijalistočkog rada „Uticaj baznih stanica mobilne telefonije na životnu sredinu sa osvrtom na TELEKOM SRBIJA A.D.“. Izabrana metoda koja će se koristiti u radu jeste analitička metoda. Putem ove metode pokušaćemo da sagledamo odnos razvoja društva u tehničkom smislu, u ukoji spadaju i sistemi prenosa RF signala poput baznih stanica mobilne telefonije, u odnosu na životnu sredinu.
Nagli razvoj elektronskih uređaja i opreme dovodi do toga da ljudi žive i tehnički uređaji funkcionišu u sredini u kojoj je elektromagnetna interferencija (EMI – Electromagnetic Ineterference) sve izraženija.
Današnji mobilni telefoni spadaju u ćelijske sisteme. Ćelija podrazumeva geografsku zonu u čijem centru se nalazi bazna stanica sa kojom komunicira mobilni telefon dvostrukom radio vezom. Ćelije mogu biti različitih veličina i oblika (ruralna područja, autoputevi, gusto naseljeni industrijski centri i sl.).
U razvijenim zemljama, mobilna telefonija ima mnogo gušći raspored baznih stanica u urbanim sredinama, tako da su nivoi zračenja mobilnih aparata daleko niži nego kod nas. I predajnici baznih stanica i mobilni telefoni imaju automatsku regulaciju i za veoma kratko vreme od početka uspostavljanja veze počinju da rade pri minimalnoj snazi. Zato se preporučuje da se posle biranja broja sačeka nekoliko sekundi i tek onda prisloni aparat uz glavu.
Informacija predstavlja jedan od najznačajnih resursa kojima kompanija raspolaže. Obrađivanjem podataka, pronalaženjem značajnih veza između njih, prepoznavanjem pojava koje prikazuju podaci, menadžeri u kompanijama mogu da pokrenu aktivnosti koje će proizvesti nove, pozitivne, kvalitetnije sveukupne poslovne rezultate.
Bazne stanice mobilne telefonije (u daljem tekstu BSMT) koje čine i osnovu za izradu ovog specijalističkog rada, menjaju elektromagnetske karakteristike životne sredine ljudi. Ove promene, u pojedinačnim slučajevima, mogu imati neželjene posledice po ljudsko zdravlje, bezbednost i njegovu delatnost.
Izabrana metoda koja će se koristiti u radu jeste analitička metoda, a dominantno preduzeće kao poslovni sistem biće preduzeće „Telekom Srbija“ a.d.
Cilj teme je ukazivanje na opasnost uticaja BSMT na životnu sredinu.
1.2 PODACI O POSLOVNOM SISTEMU

 

Telekom Srbija a.d. je moderna, u potpunosti domaća telekomunikaciona kompanija koja već 15 godina ima ulogu lidera iz oblasti fiksne i mobline telefonije, interneta i multimedije kako u zemlji tako i u regionu. Kompanija je osnovana 1997. godine kao prvi korak u procesu restruktuiranja PTT sistema Srbije.
Telekom Srbija negujući inovatorski duh, kontinuirano razvija nova tehnološka rešenja u korist korisnika i prirodne sredine, brine o visokom kvalitetu neometane komunikacije kroz bogatu ponudu kanala odnosno uređaja za prenošenje poruka i svojim društveno odgovornim ponašanjem pomaže zajednici da udruženim resursima ublaže slabosti današnjice.
Od osnivanja, Telekom Srbija je među vizionarskim firmama i preduzetnicima tražio saradnike za projekte koji prate svetske i nameću domaće trendove. Tako su danas deo Telekom Srbija Grupe i Telekomova zavisna preduzeća: Telekom Srpske a.d., m:tel d.o.o., Telus a.d., Beograd, FiberNet d.o.o.,TS:NET BV i HD WIN (4 TV kanala Arena Sport).
U korist ovog preduzeća oko 99,8% korisnika dalo je prednost uslugama fiksne telefonije ove kompanije, a u kvalitet usluga mobilne telefonije veruje oko 56,0% korisnika i oko 76,7% korisnika ima pristup internetu putem ADSL-a.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Više u Telekomunikacije

Više u Zaštita životne sredine

Komentari

Click to access the login or register cheese