Odlomak

Sredstva masovnih komunikacija su specifični mediji prenošenja informacija na veliki broj građana s kojima je svaki čovjek u posebnoj interakciji, odnosno komunikaciji.
Istraživanja pokazuju da su masovna sredstva komunikacija veoma moćan faktor u vaspitanju i obrazovanju mladih. Često su uticajniji faktori nego mnoga tradicionalna sredstva i načini djelovanja na mlade. Snaga uticaja ovih sredstava je u prirodi njegovog djelovanja na ljude, u njihovoj neposrednosti, interesantnosti, privlačnosti, aktuelnosti, dinamičnosti, kao i savremenosti jezika kojim se obraćaju korisnicima.
Sredstva masovnih komunikacija nemaju samo obrazovni značaj (bilo u vrtiću ili van njega), veći i veoma velik vaspitni uticaj, posebno u izgrađivanju stavova, uređenja sistema vrijednosti i sl. Najznačajnija ova sredstva u obrazovanju i vaspitanju djece i mladi su:
• internet
• štampa
• radio-emisije
• televizijske emisije.
Danas je više nego očto da mediji (naročito elektronski) imaju jak uticaj na populaciju , posebno na djecu. Iz ovog razloga opredijelila sam se za ovaj problem i smatram da on ima određeni društveni i metodološki značaj što će u daljem tekstu biti navedeno.
Sam uticaj medija na djecu može biti i dobar i loš. Kao i svi ostali aspekti veoma važna je kontrol sadržaja. Mediji nude mnogo mogućnosti a na nama je (kao vaspitno-obrazovnim radnicima) da kontrolišemo sadržaj i da djecu upućujeme na benefite korištenja masovinih medija. Značaj muzike za djecu je veoma važan. Već od prvih dana bebinog života roditeqi mu puštaju prijatne i lagane zvukove koje beba sluša. Uz muziku se umiri, nerijetko i zaspi. Roditelji instinktivno koriste muziku kako bi umirili dijete, izrazili pozitivne emocije, učinili vreme kupanja ili slaganje slagalica zabavnijim ili pomogli detetu da utone u svet snova uz nježne uspavanke. Učenici u osnovnoj školi na časovima muzičkog pjevaju u horu i uče da sviraju bar jedan muzički instrument. Kasnije, tokom odrastanja djeteta muzika postepeno postaje neraskidivi dio djetetovog života i ostvaruje veliku uticaj na psiho-fizičke sposobnosti djeteta.

1. Uticaj medija na djecu predškolskog uzrasta
Pošto se Internet svakodnevno razvija i usavršava nemoguće je pouzdano govoriti o njegovom uticaju na živote djece. Smatra se da je internet uveliko utiecao na svakodnevni život odraslih i djece bilo to na pozitivan ili negativan način. Vrlo često se znaju spominjati negativni učinci kao npr. nasilje nad djecom bilo to fizičko ili psihičko zlostavljanje. Kod mlađe djece se mogu uočiti negativne posljedice prevelikog korištenja internetom. Današnja djeca će prijatelje pozvati van na igranje preko mobitela, a ne uobičajnom Ili ličnom komunikacijom. Kao što ima negativne, Internet ima i pozitivne strane. Djeca na njemu mogu pronaći razne edukativne igre ili crtiće, enciklopedije, rječnike, virtualno se mogu razgledati različiti parkovi, igrališta itd. Računar (laptop, mobilni telefon, tablet) je neizostavna stvar u porodicama stoga djeca od malih nogu uče baratati rječnikom i raznim aplikacijama. Ono nikada neće moći zamijeniti klasičnu komunikaciju između dvoje ljudi, ali će mnoge aktivnosti i zadatke učiniti jednostavnijima i pristupačnijima. Djeca uz pomoć roditelja moraju znati pozitivne i negativne utjecaje medija, ali isto tako prednosti i nedostatke uključenosti medija u razvoj djeteta. Roditelji bi trebali promatrati kako pojedini mediji utiču na njihovo dijete a ne imati unaprijed stvorene predrasude. Kada bi roditelji primijetili da neki medijski sadržaj negativno utieče na njihovo dijete treba otvoreno razgovarati s djetetom o tome te sagledati stajalište i od strane djeteta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Metodika muzičkog vaspitanja doc. mr Radiša Račić
  • Školska godina: doc. mr Radiša Račić
  • Seminarski radovi, Skripte, Pedagogija
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Nezavisni univerzitet Banja Luka  
  • ,

Više u Pedagogija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari