Odlomak

Uvod

Prvi popularni grafički web browser pojavio se pre nekih 20 godina. U to vreme, web je bio rezervisan samo za štrebere, dok je danas svima svakodnevnica.
Koliko je web napredovao u grafičkom smislu od tih “davnih” vremena lepo su prezentovali Vincent Hardy i CJ Gammon, radnici Adobe-a. Zapravo, oni su 2012. godine kreirali projekat pod nazivom “Potraga za grafičkim webom” (The Quest for the Graphical Web), u kom su prezentovali ključne stvari vezane za razvoj grafike na webu, kao i neke nove mogućnosti koje donosi Adobe.

Svake godine održava se konferencija pod nazivom “SVG Open”, čiji je domaćin Microsoft. Konferencija je globalnog karaktera i neke od mogućnosti koje pruža jesu mogućnost učenja kreiranja zanimljivog web sadržaja, učenja tehnika za razvoj SVG softvera i prezentovanje najnovijih dostignuća iz oblasti vektorske grafike.
Trenutno najpopularniji format za vektorsku grafiku je SVG, koji je dostupan svima. Posljednja verzija je SVG 1.1 (SVG Tiny 1.2 za mobilne uređaje), a trenutno je u razvoju SVG 2, koji treba da izađe u Avgustu 2014.

Nedavno je Apple predstavio novi retina displej MacBook Pro. Retina displeji imaju veću gustinu piksela nego standardni pa je na njima, golim okom, skoro nemoguće uočiti pikselizaciju. Međutim, problem nastaje kod prikaza slika koje na običnim displejima izgledaju dobro – na ovim displejima one su izobličene. Jedno od rešenja ovog problema jeste korištenje vektorske grafike.

 

 
Rasterska nasuprot vektorskoj grafici

Osnovna razlika između vektorske i rasterske grafike je u tome što je rasterska grafika sastavljena od piksela, dok vektorsku grafiku čine geometrijski oblici i putanje. Rasterska grafika, npr. gif ili jpeg, je niz piksela različitih boja, koji zajedno formiraju sliku. Vektorska grafika, npr. svg, sastavljena je od putanja i pravih ili krivih linija. Vektorska slika nosi podatke o tačkama gdje putanje počinju i završavaju, o zakrivljenosti tih putanja i o bojama koje uokviruju ili popunjavaju objekte. Kako vektorska grafika ne sadrži piksele, slike se mogu neograničeno uvećavati bez gubitka kvaliteta. Kod rasterskih slika, s druge strane, prilikom povećanja slike dolazi do pojave kvadratića i slika postaje mutna. Upravo se zbog toga logotipi obično kreiraju u vektorskom formatu – kvalitet će biti isti i na vizit karti kao i na velikoj, bilbord reklami. [2]

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Grafički dizajn

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari