Odlomak

Kamera je uredjaj koji služi za stvaranje slika, bilo pojedinačnih ili u nizu, uz ili bez snimanja tona. Kamera može da snima vidljivi spektar ili bilo koji drugi deo elektromagnjetnog spektra.

Naziv kamera dolazi od latinske rječi “camara obscura” što znači tamna soba. U takvim sobama vršili su se eksperimenti
sa prvim pokušajima fotografije, a i prve kamere bile su u stvari tamne kutije u kojima se izraĐivala fotografija.

1826 godine Joseph Nicephore Niepce je napravio prvi negativ filma.

1931 Vladimir Zworykin, Rus poreklom, je tvorac prve elektroničke kamere koja se sastojala od elektronske cevi te stoga naziv cevne kamere.
Daljim razvojem se došlo do dva osnovna tipa cevnih kamera: Vidicon i Newicon.

Vidicon kamere su bile jeftinije i manje osetljive. Za crno belu sliku trebalo im je 5 do 10 luxa refleksije, dok su Newicon kamere trebale samo 1 lux, bile su puno skuplje i zahtevale su rad sa auto iris objektivom.

Kasnijim razvojem se došlo do CCD ( Charge Coupled Device ), koji je bio nova prekretnica u razvoju kamera, te potpuno zamenio cevne kamere.

U kasnim 90-im godina, počelo je emitovanje HDTV , HDTV kamere su pogodne za viesti i za opstu namenu. Iako su imale puno bolji kvalitet slike, njihov ukupni rad je bio identičan kao i rad njihovih lošijih predhodnika. Nove metode snimanja za ENG kamere su uvedene kako bi zamenile traka. Ikegami i Avid predstavili su EditCam u 1996, na osnovu hard diskova (cvrstih diskova). Panasonic je predstavio P2 kameru koja beleži DVC Pro signal na flash karticu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Elektrotehnika

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese