Odlomak

Aminokiseline:
Aminokiseline su organske kiseline kod kojih je na α-C atomu doslo do zamene jednog H atoma amino grupom(NH2),a na drugom H atomu do zamene aromaticnim,alifaticnim ili heterociklicnim ostatkom R.
AK su izgradjene od C,H,N,O a neke sadrze i S (cistein i metionin),one su strukturne jedinice proteina i od njihovih osobina zavise i osobine proteina.
Najjednostavnija AK je glicin,jer je na mestu ostatka R atom H.
Izoelektricna tacka (pHI) je ona pH vrednost rastvora na kojoj se AK nalazi skoro potpuno u dipolarnom obliku (zwitter jonu).
Zwitter joni ili dipolarni joni AK imaju dvojno naelektrisanje(+ i -).

HEMIJSKE REAKCIJE AK:
AK kao organska jedinjenja sa dve osnovne funkcionalne grupe (COOH I NH2) mogu stupati u reakciju sa razlicitim jedinjenjima dajuci nove proizvode:
1.AK+alkohol=estar
2.AK+amonijak=amid (reakcija aminacije)
3.AK-CO2=amin (dekarboksilacije)
4.reakcija u kojima istovremeno ucestvuju amino i karboksilna grupa,tj. u medjusobnim reakcijama AK-karboksilna grupa jedne AK stupa u reakciju sa amino grupom druge AK pri cemu nastaje peptidna veza.
5.reakcije alkilovanja=betaini
6. ninhidrinska reakcija-krajni proizvod aldehid.
KLASIFIKACIJA AK I NJIHOVA FUNKCIJA:
Alanin, Valin, Leucin, Izoleucin, Prolin, Glicin, Serin, Treonin, Cistein, Tirozin,Triptofan,Asparaginska kiselina,Glutaminska kiselina, Histidin,Asparagin,Fenilalanin,Arginin,Lizin,Metionin,Glutamin.

Proteinske AK se najcesce klasifikuju prema:

1.Polarnosti ostatka R
2.Hemijskoj strukturi
3.Biohemijskoj funkciji
4.Degradacionom proizvodu

Podela prema polarnosti ostatka R:
1. AK sa nepolarnim ostatkom R-hidrofobne(alanin, valin, leucin, izoleucin,prolin, fenilalanin, triptofan, metionin)
2. AK sa polarnim ostatkom R-hidrofilne(glicin, serin, treonin, tirozin, cistein, glutamin, asparagin)
3. AK sa negativno naelektrisanim ostatkom R(asparaginska i glutaminska kis)
4. AK sa pozitivno naelektrisanim ostatkom R(lizin, arginin, histidin)

Podela prema hemijskoj strukturi:
1. Alifaticne AK (glicin,alalnin, valin, leucin, izoleucin, serin, treonin, cistein, metionin, lizin, arginin, asparagin, glutamin, glutaminska kiselina, asparaginska kiselina)
2. Aromaticne AK (fenilalanin, triptofan, tirozin)
3. Heterociklicne AK (prolin, histidin)

Podela prema biohemijskoj funkciji:
1. Esencijalne(nezamenljive AK)-sintetisu ih biljke ali ne covek i zivotinje vec se moraju unositi hranom da bi se obezbedio normalan rast i razvice. (valin, leucin, izoleucin, fenilalanin, metionin, lizin, triptofan, treonin)
2. Uslovno esencijalnei – pored biljaka sintetisu ih i heterotrofni organizmi. (cistein, tirozin, arginin, histidin)
3. Neesencijalne (zamenljive AK)- sintetisu ih svi organizmi dovoljno (alanin, glicin, asparagin , glutamin, asparaginska i glutaminska kiselina).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 32 stranica
  • Biohemija Dejan Prvulovic
  • Školska godina: Dejan Prvulovic
  • Skripte, Veterina
  • Srbija,  Novi Sad,  Poljoprivredni fakultet, Novi Sad  

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari