Odlomak

Problem budžetskog deficita se proteže dugi niz vremena kako u najrazvijenijim tako i onim manje razvijenim ekonomijama. U današnjoj savremenoj ekonomiji budžetski deficit je postao redovna pojava, pa čak i svjetski najjačih ekonomskih sila poput Sjedinjenih Američkih Država.

Upravo zbog te činjenice, u prvom dijelu rada se možete upoznati općenito sa pojmom budžetskog deficita, njegovim vrstama, razlozima nastanka, posljedicama kao i načinima otklanjanja.

Svaki od ekonomista navodi svoje ekonomske razloge i misli koje objašnjavaju nastanak budžetskog deficita, gdje su se one najbolje istakle u vidu teorija o budžetskom deficitu, što je detaljnije prezentirano u drugom dijelu rada.

Kada jednom nastane, deficit je potrebno smanjiti uz hitnu reakciju i donošenje odluke o načinu finansiranja, što čitaoci mogu pronaći u trećem dijelu rada pod istim nazivom, finansiranje deficita.

U dijelu rada koji se tiče deficita u BiH, njegovim uzrocima i nastancima, analizi izvršenja Budžeta FBiH za 2013. godinu pokušali smo pružiti bolji pogled u stanje budžeta unutar BiH, ali fokusirati se na bliže probleme Budžeta FBiH.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 44 stranica
  • Fiskalna politika -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Sarajevo,  UNIVERZITET U SARAJEVU Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari