Odlomak

Uvod

U ovom radu bavila sam se svim ucesnicima na finansijskom trzistu. Najcesci ucesnici na finansijskom trzistu su centralna banka, poslovne banke i posrednicke finansijske organizacije. Akcenat u radu je dat na centralne banke kao i na Narodnu Banku Srbije.Spomenuta su i osiguravajuca drustva kao jedan od vaznijh ucesnika, kao i penzioni i investicioni fondovi i naravno banke poslovne.

 

 

 

 
Finansijsko trziste i ucesnici na finansijskom trzistu

Finansijsko trziste se posmatra u uzem i sirem smislu. U uzem smislu se definise kao organizovan prostor sa tacno utvrdjenim pravilima I uslovima kupoprodaje na kome se susrecu ponuda i traznja sa novcanim sredstvima. Na ovaj nacin definisano finansijsko trziste naziva se berzom.U sirem smislu podrazumeva se svako mesto gde se obavljaju finansijske transakcije.
Na trzistu su moguca dva nacina finansiranja I to direktni i indirektni. Subjekti koji imaju uslove likvidnih sredstava direktno stupaju u kontakt sa subjektima kojima su ta sredstva potrebna, a finansiranje putem posrednika naziva se indirektnim finansiranjem.
Veliki broj ucesnika ucestvuje na finansijskom trzistu u zavisnosti od stepena njihove razvijenosti. Oni se javljaju i na strani ponude i na strani traznje zadovoljavajuci svoje poslovne potrebe. Ucesniike na finansijkom trzistu mozemo posmatrati u uzem i u sirem smislu. U sirem smislu smaraju se svi privredni i drustveni subjekti u jednoj zemlji. To su sektori domace privrede ( javni sektor, privredni sector stanovnistva) ali i sektori iz inostranstva. U uzem smislu podrazumevaju se finansijske institucije i finansijski posrednici. U finansijske institucije spadaju: centralna banka, poslovne banke, penzioni fondovi, osiguravajuce kompanije i stedno-kreditne zadruge. A u finansijske posrednike mozemo ukljuciti i neke od ucesnika iz predhodne grupe, ali kada se kaze finansijski posrednik njcesce se misli na brokere, dilere i investicione bankare.

 

 

 

 

Osiguravajuca drustva

Osiguravajuca drustva su vrlo vazni ucesnici na finansijskim trzistima. U osnovi postoje dve vrste osguravajucih drustava: za zivotno osiguranje i za osiguranje imovine i nesrecnih slucajeva.
Osiguravajuca drustva koja se bave zivotnim osiguranjem do sredstava dolaze prodajom polisa kojima stite osigurana lica od prerane smrti, preranog penzionisanja ili gubitka prihoda.
U slucaju da se desi osigurani slucaj korisnik osiguranja dobija nadoknadu.
Osiguravajuca drustva koji se bavi osiguranjem imovine do sredstava dolaze kroz naplatu premija I prodaju polisa. U svom poslovanuju osiguravajuca drustva moraju da se pridrzavaju tri osnovna kriterijuma:

1. kriterijuma profitabilnosti
2. kriterijuma leveridza
3. kriterijuma likvidnosti

Kriterijum profitabilnosti podrazumeva da se sredstva na finansijskom trzistu moraju ulagati u finansijske instrumente koji obezbedjuju visoke stope profita.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese