studenti
Mesto za uspešne studente

Dalton plan

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Opšte nezadovoljstvo sistemom školstva je razlog za konstantne kritike i pokušaja oblikovanja drugačijih škola. Tradicionalan sistem školstva(razredno predmetno časovni sistem) prestaje da bude efikasan i funkcionalan, jer po svojoj suštini ne može da stigne da reaguje na potrebe novog društva, zbog čega se tokom 20v.razvijala praksa alternativnog obrazovanja.
Koreni drugačijih škola mogu se naći u “Pokretu za novo obrazovanje“ koji se razvijao 20god 20 v. u Evropi i SAD, mnogi teoretičari su isticali značaj obrazovanja usmerenog na dete, individualni pristup, demokratsko upravljanje školom(Djui, Štajner, Montesori, Nil)
Neki od pokušaja radiokalnog preobražaja škole iz I pol.20.v održali su se i danas, jedan od zapaženijih modela alternativnih škola je Dalton plan-sistem nastave utemeljen na individualnom radu učenika, ideja Helen Parkhurst.
Dalton plan je kreiran u Dalton školi, 1919.
Helen Parkhurst je rođena 1887. obrazovala se za nastavnički poziv, studirala je na Univerzitetu Kolumbija, u Minhenu i Rimu, a master diplomu je stekla na Jejlu. Prva ped iskustva je stekla kao učiteljica u jednoj seoskoj školi sa kombinovanim razredima, gde je istovremeno predavala velikom broju učenika(40) podeljenih u 8 razreda. Kako bi olakšala posao odlučila je da uvede zajednički rad i pomoć starije dece mlađpk, što su i deca u uprava škole dobro prihvatili.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.