Odlomak

Da bi država, kao organizacija vlasti, mogla egzistirati i obavljati svoje funkcije, ona mora imati državne organe. U svakodnevnom životu, građani države ne mogu obavljati nijednu djelatnost bez državnih organa i od funkcionisanja i sprovođenja poslova u državnim organima, zavisi cjelokupno funkcionisanje države.
Za poznavanje funkcionisanja državnih organa je nužno i neophodnu poznavati njihovu strukturu, organizaciju, hijerarhiju i nadležnosti. Naročito je značajno poznavanje hijerarhije i nadležnosti državnih organa, jer poznavajući hijerarhiju i nadležnosti državnih organa sva pravna i fizička lica mogu ispravno funkcionisati, poslovati i obračati se državnim organima,a uredno riješena hijerarhija i nadležnosti su nužan uslov za efikasno funkcionisanje državnih organa, a samim tim i države.
Zbog svih ovih razloga, u ovom seminarskom radu su ubuhvaćene dvije važne cjeline koje se tiču državnih organa i njihovog funkcionisanja:
1. Hijerarhija državnih organa
2. Nadležnosti državnih organa
U obje ove cjeline će biti obrađeni osnovni pojmovi i podjele.

2. DRŽAVNI ORGAN
Državni organ je normativna pojava,skup srodnih poslova koji je postavljen pravnim normama i nosi određeni naziv.
Državni organi nastaju tako da se svi poslovi nužni za ostvarivanje ciljeva države putem pravnih normi raspodjeljuju, radi njihova uspješnijeg obavljanja, na velik broj srodnih jedinica poslova, od kojih se svaka naziva organom.
Službene osobe i organi su različite pojave, ali oni su nužno povezani i međuzavisni. Organ može djelovati samo posredstvom službenih osoba, a svaka službena osoba mora obavljati poslove nekog organa.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Uvod u nauku o drzavi i pravu -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Pravo
  • Bosna i Hercegovina,  Travnik,  Internacionalni Univerzitet Travnik  

Više u Pravo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari