Odlomak

Uvod

Internet je nastavak računarske mreže napravljene u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 1960. godine od Advanced Research Projects Agency (ARPA), koja je povezivala nekoliko računara u četiri fakulteta u državama Kalifornija i Utah. Ta prva računarska mreža uopšte, nazvana je ARPANET (ARPA NETwork). Takav koncept bio je važan vojisci. Zamišljen je kako bi omogućio visoku upotrebu u komunikaciji između istraživačkih centara, fakulteta i vladinih agencija SAD-a. Kako je ARPANET rastao u 1970-ima, sa sve više i više fakulteta i institucija koji su se spajali na njega, korisnici su uvideli potrebu razvijanja standarda za put kojim će podaci biti prenošeni internetom.

Prva zabeležena ideja računarske interakcije omogućene putem mreže bila je serija dokumenata koju je napisao J.C.R. Licklider 1962. godine. On je zamislio globalno povezan set računara preko kojih bi svako vrlo brzo mogao pristupati podacima i programima sa bilo koje stranice. Ovaj koncept bio je vrlo sličan internetu danas. Licklider je inače bio na čelu istraživačkog tima računarskog istraživačkog programa u DARPA-i (U.S. Defense Advanced Research Projects Agency), koji je započet 1962. godine. Godine 1969. ARPANET povezuje prva četiri fakulteta u Sjedinjenim Američkim Državama, tako što su istraživači u četiri u Sjedinjenim Državama stvorili prve servere ARPANETA, povezujući Stanford Research Institute, UCLA, University of California Santa Barbara i University of Utah. Tako je nastao internet.
Robert E. Kahn 1972. godine organizovao je veliku demonstraciju ARPANETA na International Computer Communication Conference (ICCC). Bila je to prva javna demonstracija nove tehnologije. Te iste godine, iako u eksperimentalnoj fazi, predstavljena je i elektronička pošta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Telekomunikacije

Komentari