Odlomak

Karcinom debelog creva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih zloćudnih tumora u razvijenim zemljama sa tendencijom rasta, koji podjednako zahvata oba pola. Kod muškaraca najčešći je po učestalosti iza karcinoma pluća i želuca, a kod žena iza raka dojke i cerviksa uterusa. Ima dosta visoku stopu mortaliteta. Učestalost karcinoma debelog creva je u poslednjih dvadesetak godina u stalnom i značajnom porastu, ima tendencu da uskoro postane i najčešći oblik karcinoma u našoj populaciji.
Pojava bolesti raste sa starošću i po pravilu se udvostručuje u svakoj deceniji nakon 40. godine života jednako za muškarce i žene. Rizični faktori za nastanak karcinoma debelog creva su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, genetska predispozicija, druge prethodne bolesti kao Chronova bolest, Ulcerozni kolitis, i životna starost iznad 40 godina.
Prema podacima iz Nacionalnog programa ranog otkrivanja kolorektalnog kancera, na 100.000 stanovnika rak debelog creva se pojavi kod njih 27, a od 100.000 stanovnika njih 16 premine zbog ovog oboljenja. Postoje ozbiljne indicije da je ovaj procenat i znatno viši.
Karcinom debelog creva raste sporo pa se i simptomi javljaju nakon dužeg vremena od početka bolesti. Simptomi nisu strogo specifični za karcinom debelog creva a to su krv u stolici ,anemija, bolovi u trbuhu, grčevi, promene u stolici, dijareje, opšta slabost, umor, gubitak apetita (pacijentima se gadi meso), gubitak na telesnoj težini, , opstrukcija creva. Lečenje je uglavnom hirurško i zavisi od lokalizacije tumora i stanja bolesnika. Takođe u lečenju se koristi hemoterapija i zračenje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Zdravstvena nega u onkologiji Prof. Svetlana Banović
  • Školska godina: Prof. Svetlana Banović
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Medicinski fakultet  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari