Odlomak

 

Želudac je najširi deo probavnog trakta koji je smešten u gornjem trbuhu ispod leve kupole dijafragme, delom prekriven levim rebrenim lukom, a desno se, zavisno od stanja napunjenosti i oblika, širi u epigastrium. Želudac kod žena je više izdužen i smešten je uspravnije nego kod muškaraca.
Želudac služi za skladištenje i probavu hrane. Hrana ulazi u želudac iz jednjaka prolazeći kroz prstenasti mišić (sfinkter), koji se otvara i zatvara te sprečava vraćanje sadržaja želuca natrag u jednjak.
U želucu se zalogaji slažu u slojevima, želučanim sekretom se hemijski razgrađuju na jednostavnije spojeve i pretvaraju u kašu koja nastaje i gomila se bez istezanja zida. Želučani sadržaj potom dolazi distalno u donji deo želuca, a odatle se u porcijama prazni u duodenum, prvi deo tankog creva.
Želudac delimo na četiri dela, i to područje kardije, svod želuca, telo želuca i pilorus.
Zid želuca ima pet slojeva – serozni omotač, supserozno tkivo, mišićni omotač, podsluznicu i sluznicu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari