studenti
Mesto za uspešne studente

Kontrola i revizija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Raspolaganje pouzdanim informacijama za menadžere, ulagače, kreditore ili zakonodavne organe je od neprocenjive važnosti ukoliko žele da donesu ispravne odluke o rasporedu i korišćenju resursa. Pri tome revizija ima značajnu ulogu jer pruža objektivne i nezavisne izveštaje o pouzdanosti informacija i korisnicima finansijskih izveštaja pruža razumno uverenje da u revidiranim finansijskim izveštajima nema značajnih grešaka i propusta.
Kao aktivnost revizija se pojavljuje u vreme ranog Vavilona još 3.000 godina p.n.e., kao i u drevnoj Grčkoj i Rimu, odakle i potiče naziv revizija. Naziv „revizija“ potiče od latinske reči „revisio“ što na našem jeziku znači „ponovno viđenje, ponovno gledanje, pregled, obnova procesa, poslednji pregled sloga pred štampu“.
Na engleskom jeziku revizija se kaže audit, što potiče od latinske reči audire = čuti ili slušati. Originalno značenje reči auditor u engleskom jeziku znači „slušalac, nadzornik, pregledač računa, revizor poslovnih knjiga“ i iz toga je izveden pojam audit (revizija).
Moderna revizorska praksa vodi poreklo iz Škotske od polovine 19. veka. Do kraja 18. i početka 19. veka preduzeća su bila organizovana kao mala preduzeća i kao samostalni ili udruženi preduzetnici, a nagli tehnološki i industrijski razvoj polovinom 19. veka doprinio je razvoju modernog tražišta i komunikacija, što je dovelo do pojave velikih preduzeća i kompanija.
U novim uslovima javila se potreba za obezbeđenjem većih količina kapitala kojeg nisu mogla obezbediti mala preduzeća i preduzetnici iz sopstvenih sredstava. Došlo je do nastanka i razvoja tržišta hartija od vrednosti i kreditnih institucija radi zadovoljavanja finansijskih potreba velikih nacionalnih i sve većeg broja internacionalnih kompanija.
Rast modernog privrednog društva i pojava velikih kompanija doveli su do pojave razdvajanja funkcije vlasništva od funkcije upravljanja preduzećima, tako da su se pojavili profesionalni menadžeri koji su počeli obavljati funkciju upravljanja preduzećem.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.