Odlomak

 
UVOD

Postoje stvari koje pomeraju granice, bilo to kad je u pitanju programiranje, dizajn, fotografija ili nešto drugo, i postoje alati koji nam pomažu da u tome uspemo.Bez tih alata bi jednostavno tapkali u mestu, radili stvari koje je već neko negde uradio i malo bi prostora bilo da se neka ideja pretvori u delo. Jedan od tih alata je ovaj alat koji sam koristio za izradu ovog završnog rada, alat sa kojim sam pretvorio jednu ideju u delo jeste Adobe After Effects. Alat velikih mogućnosti, koje ni ja ne poznajem sve i koji zaista pomera granice.
Internet je jedan od razloga zašto je potrebno pomerati granice. U moru podataka koji su u svakom trenutku dostupni svima, u moru sličnih ili istih stvari kojima se pokazuje šta ko može da uradi ili napravi, morate naći način da prezentujete ljudima vaše mogućnosti na pravi način, na način kojim ćete biti primećeni i kojim će da vas istakne više drugih.

Kratak istorijat

After Effects je potekao iz aplikacije pod nazivom SmartSketch, razvijenom od strane firme FutureWave, koja se bavila proizvodnjom aplikacija za PenPoint OS.Kada je dotični operativni sistem propao na tržištu, SmartSketch dobija prvo ime CelAnimator, a kasnije FutureSplash, vektorski bazirana aplikacija za razvoj web animacija.Osmišljena je kao zamena za Macromedia Shockwave, koji je do tada bio jedina aplikacija tog tipa. 1995. godine, FutureWave je svoju aplikaciju ponudio Adobe Systems-u, ali su tada tu ponudu odbili, da bi ih godinu dana kasnije otkupio baš Macromedia, i toj aplikaciji daje ime koje je ostalo do danas, Flash. 9 godina kasnije, Macromedia je otkupljena od strane upravo Adobe Systems-a i od tada je oni razvijaju.

CILJ TEME

Da biste mogli da pomerate granice i da biste znali način kako doći do željenog efekta kod posmatrača, morate znati tehnike korišćenja jednog softverskog alata kao što je Adobe After Effects. Cilj mi je da vam demonstriram te tehnike, načine na koji možete doći do željenog efekta, kojim redosledom da idete i kako sa velikom lakoćom možete da spojite estetski lepo, a usput i korisno i onda sve to da iskoristite za prezentaciju, u ovom slučaju, video tehnika. Ima tu malo i Photoshopa, jer ništa danas ne bi izgledalo lepo bez njega, ali veći deo posla se radi u After Effects-u. I jedno i drugo će biti detaljno opisano, tako da će čitalac moći da iskoristi ovaj rad za neku svoju buduću prezentaciju.

UVOD U PROGRAM AFTER EFFECTS
After Effects je digitalna grafika u pokretu i kompozitni softver objavljen od strane Adobe Systems. Koristi se u post-procesima proizvodnje filmova i za televizijsku produkciju.NJegove glavne odlike su nastanak 2D i 2.5D animacije, vizuelni efekti i završna obrada (slika prilagođavanje, korekcija boja i sl.) After Effects može da se koristi kao osnovni nelinearan editor i medijski Transkoder.
Opis
After Effectsse primarno koristi za kreiranje filmova, za grafiku i vizuelne efekte. After Effects omogućava korisnicima da animiraju, izmene i naprave video u 2d i 3 d prostoru.
After Effects i neki nelinearni sistemi za editovanje (NLEs) suslojno orijentisani, što znači da svaki pojedini objekat (video snimak, slika, audio) zauzima svoju poziciju. Nasuprot tome, drugi NLEs koriste sistem u kome pojedini objekti mogu zauzeti istu poziciju sve dok se ne preklapaju. Ovaj način organizovanja sistema je bolji i čini da fajlovi budu mnogo koncizniji.
Slojno orijentisan sistem koji After Effectsusvaja pogodan je za šire efekte rada i ključnih kadrova.Iako su drugi kompozitni paketi poput Nuke bolji za veći broj objekataAfter Effectsje u stanju da se suprotstavi pretrpanostitako što će selektivno skrivati slojeve (pomoću the Shy prekidača) ili njihovim grupisanjem u predkompozicije.Glavni interfejs se sastoji od nekoliko panela (prozori u verzijama pre After Effects7.0).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari