Odlomak

Krvna plazma

Krv -predstavlja jedno od specijalizovanih vezivnih tkiva. Ona je jedino tečno vezivno tkivo a istovremeno i jedino vezivno tkivo u čijoj izgradnji učestvuju ćelije i vanćelijski matriks, ali ne i vlakna. U morfološkom organizovanju krvi učestvuju ćelijski elementi – eritrociti koji se tradicionalno označavaju kao crvena krvna zrnca i leukociti koji se tradicionalno nazivaju belim krvnim zrncima, strukturirani elementi koji nisu u pravom smislu ćelije krvne pločice kao i vanćelijski matriks – krvna plazma. Krv se smatra lokalizovanim vezivnim tkivom budući da kruži unutarkrvnih sudova. Ona, s jedne strane, nosi kiseonik iz pluća i hranljive materijeiz crevnog sistema do drugih tkiva dok do pluća nosi ugljen-dioksid a dobubrega materije koje predstavljaju proizvod razlaganja jedinjenja koja sadrže azot.

Uloge krvi -su, međutim, daleko brojnije. Krv, naime, ima esencijalnu objedinjujuću ulogu jer prenosi hormone od mesta njihove sinteze do mesta na kome se ispoljava njihovo delovanje. U krvnoj plazmi su, pored toga, prisutni i globulini među kojima su i antitela pa na taj način učestvuje uodbrani organizma.

Krvna plazma-je tečni deo krvi u kome su suspendovani uobličeni elementi . Pored krvnih ćelija, sačinjava krv.Od ukupne količine krvi, otprilike 55 procenata sačinjava plazma, bistra, To je bezbojna, odnosno bledožućkasta tečnost.  Posle jela, male loptice masti lebde u plazmi i ona dobija mlečni izgled. Zato ne treba jesti pre uzimanja krvi za pregled.
Plazma je kao reka koja prenosi materije važne za život: svarene hranljive materije od zidova tankog creva do telesnih tkiva, a takođe suvišne materije iz tkiva u bubrege.Ali, to je samo jedan deo posla koji obavlja plazma. Ona prenosi antitela koja stvaraju otpornost prema bolestima, hormone koji regulišu razne funkcije tela i deo ugljen-dioksida iz tkiva u pluća.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari