Odlomak

Lutka u razvoju i obrazovanju deteta

1.Uvod

Kada pomenemo priču i lutku svi prvo pomislimo na malu decu koja slušaju zanimljive priče i kako sama, pridajući razne uloge lutkama, stvaraju svoje priče. Priča i igra s lutkama obogaćuju dečiju maštu, podstiču kreativnost, a takođe imaju značajnu ulogu u razvoju emotivnih, socijalnih i intelektualnih kapaciteta.

2. Kako upoznati decu sa lutkom

Lutka kao posrednik omogućava lakšu komunikaciju između učitelja i učenika.
Lut¬ka je de¬te¬tov pri¬ja¬telj, uz po¬moć ko¬jeg ono ana¬lizi¬ra svet oko se¬be i u se¬bi. Na de¬te ostavl¬ja ogro¬man uti¬caj i če¬sto njena reč ima saz¬na¬j¬ni¬je de¬lo¬van¬je ne¬go reč odras¬lih.
Veoma je važno da se deca osećaju sigurno sa lutkom. Ponekad se dešava da i najslađa lutka na prvi pogled uplaši dete. Dobar način i uvod je da napravite priču, dramu, oko samog čina upoznavanja.
Lutke se mogu koristiti na brojne načine da bi se postigao što pozitivniji efekat tokom pripovedanja.Jedna od uspešnih tehnika je da lutki date čvrst karakter i da postane stalni član svakog pripovedačkog iskustva.

3. Lutka u obrazovanju

Svet lutkarstva predstavlja svet animacije scenske poezije. Scenske lutke izražavaju svet igre.
Svaka lutka je oblikovana za svoju ulogu i ima jedinstven i neponovljiv oblik. Ponekad je pokretnija od živog glumca, a njene glavne karakteristike su jednostavnost i funkcionalnost.
Lutkarstvo je umetnost koja ima mogućnost da se obrati deci. Razlog tome je taj što je lutka/igračka primarni oblik s kojim se dete susreće u detinjstvu. Zbog toga se ona vrlo često svrstava samo na područje deteta, ali je umetnost i dece i odraslih. Lutkarstvo služi čoveku da izrazi svoj doživljaj sveta.

4. Lutka i dete

Svet lutaka je svet beskrajne mašte. Dete se u lutkarskom svetu obogaćuje saznajno i emocionalno. Lutkarska scenska umetnost obogaćuje svet i važna je u vaspitanju i obrazovanju i nezaobilazna je u sticanju socijalnih, kulturnih, etičkih, estetskih vrednosti.
U lutkovnim metaforama sve je moguće. Lutke izvode sve radnje pa i one koje nije moguće izvesti u realnom svetu. Kreator lutke zamišlja lutku u određenoj dramskoj situaciji razmišlja o njenoj funkcionalnosti i likovnoj priči. Lutka nije verna kopija čoveka ili lika kojeg predstavlja jer je simbolika moćno izražajno sredstvo. Lutka treba da bude funkcionalna i lako da obavlja sve one radnje koje su za nju predviđene u igri.Dečju dušu lutka dopunjuje svojim humorom, simbolikom, lirikom i neposrednošću. Njena uloga bitna je u poticanju psihofizičkog dečjeg razvoja. Pomaže detetu u poboljšavanju komunikacije ,daje i jednu vrstu zaštite. Ona ulazi u detetov svet mašte u kojem ono samo iznosi pravila i istražuje mogućnosti rešavanja svojih problema.Deca pomoću lutke analiziraju svet oko sebe i tako bolje razumeju zagonetke koje ih okružuju. Lutka nudi detetu maštovite situacije, a mašta je detetu pokretačka energija.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Obrazovanje

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese