Odlomak

Uvod
Mišići stopala su podeljeni na dve grupe gornju (dorzalna) i na donju (plantarna) grupu. Na gornnjoj dorzalnoj strani stopala nalaze se dva mišića, a na donjoj plantarnoj strani stopala nalaze se mišići raspoređeni u tri grupe: unutrašnju,namenjenu pokretanju palca,srednju namenjenu pokretanju II, III, i IV i spoljašnju,namenjenu pokretanju malog prsta.

Teorija
1. Dorzalni mišići stopala: Na dorzalnoj strani stopala ispod fascia dorsalis pedis nalaze se dva mišića m. extensor digitorum brevis kratki opružač prstiju i m. extensor hallucis brevis kratki opružač palca.
2. Plantarni mišići stopala:
-Unutrašnja grupa plantarnih mišića: U ovoj grupi nalaze se tri mišića pokretača palca, koji svojom kontrakicijom održavaju i uzdužni svod stopala : m. abductor hallucis odvodilac palca, m. flexor hallucis brevis kratki pregibač palca i m. adductor hallucis privodilac palca.
-Srednja grupa plantarnh mišića:
Srednja grupa plantarnih mišića je rasporđena u tri sloja
-površinski sloj: m. flexor digitorum brevis kratki pregibač prstiju
– srednji sloj m. quadratus plantae četvrtasti mišić stopala i mm. lumbricales glistasti mišić
-duboki sloj mm. interosei međukoštani mišić
-Spoljašnja grupa plantarnih mišića: Ovu grupu čine dva slabo razvijena mišića pokretača malog prsta m. abductor digiti minimi odvodilac malog prsta i m. flexor digiti minimi brevis kratki pregibač malog prsta. Mišići potkolenice i stopala deluju kao jedinstven sistem u funkciji pokretača stopala i prstiju. Svojom zajedničkom kontrakcijom omogućavaju izvođenje pokreta u gornjem i donjem skočnom zglobu u svim pravcima,kao i pokrete u malim zglobovima prstiju.

-Musculus extensor digitorum brevis- Kratki ispružač prstiju je sa zadnje strane stopala. Mišić proizlazi sa petne kosti i zadnjom stranom stopala ide prema distalnom delu i deli se u četiri snopa. Prvi snop se pripaja na proksimalni članak palca (prvi snop je ponekad odvojen i naziva se kratki ispružač palca m. extensor hallucis brevis). Ostala tri tetiva se pripajaju na tetive dugog ispružača prstiju (m.extensor digitorum longus) i s njim se pripaja na srednji i distalni članak 2,3,4 prsta. Funkcija mišića je da ispruža 2,3,4 prst i istovremeno ih vuče bočno.

-Musculus extensor hallucis brevis- Kratki ispružač palca, leži medijalno od extensor digitorum brevisa. Proizlazi sa gonje strane prednjeg dela petne kosti ide napred i završava u tetivi i pripaja se na bazu proksimalnih falangi palca. Funkcija mišića je ispružanje palca.

-Musculus flexor digitorum brevis- Kratki pregibač prstiju je sa zadnje strane stopala. Mišić polazi sa petne kosti i plantarne aponeuroze, u sredini stopala se deli na četiri snopa koji prelaze u tetive. Tetive se pripajaju na srednje članke 2,3,4 i 5 prsta.
Funkcija ovog mišića je pregibanje srednjih falangi 2,3,4 i 5 prsta.

-Musculus abductor hallucis- mišić odmicač palca leži površno i zauzima medijalnu poziciju u ovoj grupi mišića. Mišić polazi sa petne kosti, čunaste kosti, klinaste kosti i plantarne aponeuroze i pripaja se na proksimalni članak palca. Funkcija mišića je fleksija i odmicanje i jačanje medijalnog dela stopala.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese